Μπορεί η ΕΕ να επιβάλει φόρους στους παγκόσμιους γίγαντες παρά την αντίθεση του Τραμπ;

Μπορεί η ΕΕ να επιβάλει φόρους στους παγκόσμιους γίγαντες παρά την αντίθεση του Τραμπ;

Η ΕΕ εξετάζει τις επιλογές φορολόγησης των τεχνολογικών γιγάντων, παρά την αντίθεση από τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει προσεκτικά τις στρατηγικές της για τη φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, αν και οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχουν περιπλέξει τη διαδικασία αυτή. Περισσότερες από 135 χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, είχαν υπογράψει μια παγκόσμια συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου φόρου σε ορισμένες από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου. Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει κυρίως εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου παράγουν έσοδα και όχι όπου έχουν την έδρα τους. Ο Βόπκε Χούκστρα, επίτροπος κλίματος, δήλωσε στους Financial Times ότι είναι λυπηρό που οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να διαβλέπει σημαντική αξία για την Ευρώπη και τον κόσμο στο σύνολό του.

Η εν λόγω συμφωνία, που μεσολαβήθηκε από τον ΟΟΣΑ το 2021, είχε ήδη αντιμετωπίσει προκλήσεις από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση και υπήρξε ιδιαίτερα προβληματική μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Τραμπ, το οποίο αναιρούσε την συμφωνία και απειλούσε νομικές ενέργειες κατά των κρατών που φορολογούν αμερικανικές εταιρείες. Ο Χούκστρα ανέφερε ότι η λογική πίσω από τη συμφωνία παραμένει αμετάβλητη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει το πώς θα προχωρήσει και ελπίζει σε εποικοδομητική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν την τρέχουσα πολιτική τους, η ΕΕ ενδέχεται να αναζητήσει μια παγκόσμια συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ ή να εφαρμόσει μια εισφορά που θα ισχύει για τα 27 κράτη μέλη της. Μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Χούκστρα υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕ προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play