Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για τον ανταγωνισμό της ΕΕ αναδεικνύει την ανάγκη για καινοτομία στην τεχνολογία. Η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την πορεία της στην τεχνολογία αντιμετωπίζει το ψηφιακό έλλειμμα στην Ευρώπη: την υπερβολική εξάρτηση από την ξένη τεχνολογία. Αυτή η διαρροή χρημάτων, ταλέντου και ανεξαρτησίας είναι ένα στρατηγικό, υπαρξιακό πρόβλημα. Η έκθεση αναζωπύρωσε γρήγορα μια συζήτηση σχετικά με τη φιλοδοξία πολλών δεκαετιών για την άρση των περιττών φραγμών και την τελική δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών. Προτρέπει επίσης σε σημαντικές επενδύσεις.
Ωστόσο, ένα ερώτημα παραμένει ασαφές: τι είδους έργα θα πρέπει να προωθηθούν για να γίνει η ΕΕ μια πιο επιτυχημένη, καινοτόμος οικονομία; Πέρα από την άρση των φραγμών, μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από επιτυχίες μικρότερης κλίμακας που βασίζονται σε αξίες. Η δημιουργία μιας ανοιχτής διαδικτυακής σφαίρας και η αναβίωση της δημόσιας αποστολής των οργανισμών δημοσίου συμφέροντος είναι βασικοί στόχοι για την ψηφιακή αυτονομία της Ευρώπης.
Η έκθεση του Ντράγκι έχει πυροδοτήσει μια νέα συζήτηση σχετικά με την παγκόσμια θέση της ΕΕ στον τεχνολογικό αγώνα. Για πολύ καιρό, οι Ευρωπαίοι αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχει ευρωπαϊκό αντίστοιχο της Silicon Valley. Τώρα πρέπει να διατυπώσουν πώς μοιάζει η επιτυχία καθώς χτίζουν ένα εναλλακτικό μοντέλο. Αν όλα γίνουν σωστά, το ξεκλείδωμα των πόρων θα οδηγήσει σε πιο διαφανείς και δημοκρατικά διοικούμενες τεχνολογίες.