Μπορεί η Τουρκία να επηρεάσει τη διακυβέρνηση της Συρίας μέσω των Κατεχομένων;

Μπορεί η Τουρκία να επηρεάσει τη διακυβέρνηση της Συρίας μέσω των Κατεχομένων;

Εξετάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας και Συρίας στο πλαίσιο των νέων πολιτικών εξελίξεων. Μόλις έντεκα ημέρες ήταν αρκετές για να καταρρεύσει το καθεστώς Άσσαντ, το οποίο είχε αδιαμφισβήτητη κυριαρχία πενήντα ετών στη Συρία. Οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο, διαμορφώνοντας ένα νέο αδιευκρίνιστο και εύθραυστο μέλλον για τη χώρα. Η ηγεσία της νέας διοίκησης περιλαμβάνει έναν επικηρυγμένο τζιχαντιστή, ο οποίος προσπαθεί να επαναστατήσει με μια νέα Συρία, προσελκύοντας την προσοχή της Δύσης.

Η Τουρκία φαίνεται προς το παρόν ότι διαδραματίζει ρόλο παρεμβατή στις εξελίξεις. Υπάρχουν σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με τον ρόλο της, τις διασυνδέσεις και τα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει, καθώς και τη δυνατότητα αναβάθμισης της θέσης της στην περιοχή. Ένα από τα πιο συζητημένα σενάρια είναι η πιθανή σύναψη μιας τουρκοσυριακής οριοθέτησης.

Αυτή η προτεινόμενη οριοθέτηση θυμίζει την τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία έχει προκαλέσει φόβους σχετικά με τις κυριαρχικές δικαιώματα της Ελλάδας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδέχεται να παρακαμφθεί και η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος. Η προηγούμενη εμπειρία με τη Λιβύη, όπου η Τουρκία αντλούσε οφέλη εις βάρος της Ελλάδας, υποδεικνύει ότι η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει μια παρόμοια τακτική και στην περίπτωση της Συρίας.

Η πιθανότητα οριοθέτησης της περιοχής Κύπρου-Συρίας θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πρέπει να κινηθεί άμεσα για να προλάβει αυτήν την εξέλιξη. Κάθε οριοθέτηση που θα πραγματοποιηθεί, είτε με την Τουρκία είτε με τα Κατεχόμενα, θα δείξει ότι η Τουρκία επιδιώκει να καταστεί κυρίαρχη της Μεσογείου, επεκτείνοντας τις διεκδικήσεις της.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play