Η απουσία της Λεπέν από τις εκλογές μπορεί να επηρεάσει το αντιπολεμικό στρατόπεδο στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός της ηγέτιδας της Εθνικής Συσπείρωσης, Μαρίν Λεπέν, από τη συμμετοχή της στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027 από τη γαλλική δικαιοσύνη, δεν έχει μόνο πολιτικές προεκτάσεις αλλά μπορεί να αποδυναμώσει το αντιπολεμικό στρατόπεδο στην Ευρώπη. Η Γαλλίδα πολιτικός έχει κριθεί ένοχη για υπεξαίρεση 4 εκατ. ευρώ της ΕΕ, γεγονός που την αποκλείει για πέντε χρόνια από οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με πολλούς να τη θεωρούν πολιτικά στοχευμένη και να την συγκρίνουν με τις παρόμοιες ενέργειες που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όπως η υπόθεση του Φρανσουά Φιγιόν το 2017.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Έλνταρ Μάμεντοφ, η Λεπέν έχει κρίσιμο ρόλο στο αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη, αλλά η ιστορία δεν σταματά εδώ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν προηγείται στην προεδρική κούρσα για το 2027, εξασφαλίζοντας τη θέση της στον δεύτερο γύρο των εκλογών, εφόσον οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορέσουν να συσπειρωθούν γύρω από έναν κοινό αντίπαλο.
Ωστόσο, οι πολιτικές αντιφάσεις και η διάσπαση στην υποστήριξη των αντιπολεμικών φωνών μπορεί να επηρεάσουν τη συνοχή τους στην Ευρώπη, με τη Λεπέν να είναι κεντρικό πρόσωπο σε αυτές τις δυναμικές. Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει ο Μάμεντοφ, η απήχηση των αντιπολεμικών φωνών δεν εξαρτάται αποκλειστικά από συγκεκριμένες προσωπικότητες, αλλά και από ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή της Ευρώπης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr