Box breathing: H αναπνοή που κάνει τη διαφορά

Box breathing: H αναπνοή που κάνει τη διαφορά

Είναι το box breathing και η εξάσκηση της αναπνοής ένα ακόμα εφήμερο trend; Όχι, λένε οι επιστήμονες…

Με την αύξηση της παχυσαρκίας και, γενικότερα, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, η υπέρταση είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες ασθένειες της εποχής μας. Δεν είναι μυστικό ότι το έντονο στρες από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα μας ως πόνος, αϋπνία ή και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο μέσος άνθρωπος εισπνέει και εκπνέει περίπου 22.000 φορές κάθε μέρα, συνήθως χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή σκέψη. Όταν είμαστε αγχωμένοι, φοβισμένοι ή ανήσυχοι και γενικά όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας, μία από τις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι αυτή στην αναπνοή μας. Ωστόσο, αν εκείνη τη δύσκολη στιγμή καταφέρουμε να την ελέγξουμε, όλα ξαφνικά βελτιώνονται.

Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, η εξάσκηση αργής, βαθιάς αναπνοής για λίγα μόνο λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας ενδεχομένως τον πρώτο αριθμό της μέτρησης (συστολική αρτηριακή πίεση) έως και 10 μονάδες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και στο Frontiers in Physiology, έδειξε, μάλιστα, ότι οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μειώσουν και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (το δεύτερο αριθμό μέτρησης).

Box breathing

Το box breathing είναι μια από τις απλούστερες και πιο κοινές μορφές βαθιάς αναπνοής. Όπως ένα κουτί, το οποίο έχει τέσσερις πλευρές, αυτή η τεχνική έχει τέσσερα βήματα.

Καθίστε σε μια άνετη θέση με ίσια πλάτη και τα πόδια σας επίπεδα στο έδαφος και:

1. Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα.

2. Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα.

3. Εκπνεύστε αργά από το στόμα για να απελευθερώστε την ένταση μετρώντας πάλι μέχρι το τέσσερα.

4. Κρατήστε και πάλι την αναπνοή σας για τέσσερα δευτερόλεπτα.

Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε την καρδιά σας να ηρεμεί.

Εάν παρατηρήσετε ότι η πίεσή σας αυξάνεται συχνά είναι σημαντικό να την παρακολουθήσετε, να καταγράψετε τις μετρήσεις και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματα και μπορεί να σας προτείνει φαρμακευτική αγωγή, εφόσον απαιτείται.

* Πηγή: Vita

Loading