Χαμάς: Καμία ανταλλαγή ομήρων χωρίς κατάπαυση και απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει καμία ανταλλαγή ομήρων χωρίς πλήρη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων έστειλε το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι μιλώντας το Σάββατο (2/12) στο δίκτυο Al Jazeera

Ο Αλ Αρούρι ξεκαθάρισε ότι για να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Ισραήλ και να απελευθερωθούν όλοι οι (σ.σ. συνολικά χιλιάδες) Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

propoli

Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, οι εναπομείναντες όμηροι είναι όλοι τους είτε Ισραηλινοί στρατιώτες είτε άνδρες οι οποίοι έχουν υπηρετήσει στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

«Το Ισραήλ επιμένει ότι εξακολουθούμε να έχουμε γυναίκες και παιδιά, παρόλο που διευκρινίσαμε ότι παραδώσαμε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που είχαμε στην κατοχή μας και τώρα έχουν απομείνει μόνο άνδρες και στρατιώτες. Οι ενήλικες που έχουμε, από τη δική μας οπτική γωνία, έχουν υπηρετήσει στο στρατό και κάποιοι από αυτούς είναι ακόμη σε εφεδρική υπηρεσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε ανταλλαγές σορών, αλλά χρειάζεται χρόνο «για να ανακτήσει τα σώματα των Ισραηλινών, ορισμένοι από τους οποίους σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα».

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «αρνήθηκε να απελευθερώσει 15 γυναίκες και 2 παιδιά» που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτες στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι κανένας στρατός στον κόσμο δεν έφερε πίσω ζωντανούς 110 αιχμαλώτους από μια τρομοκρατική ομάδα.

Το μήνυμα εστάλη την ώρα που το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται για μια νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας η οποία θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Δείτε επίσης: Γάζα: Περισσότεροι από 193 Παλαιστίνιοι νεκροί μετά την τέλος της εκεχειρίας

Loading