Χάρης Δούκας: Καταλληλότητα πόρων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης

Χάρης Δούκας: Καταλληλότητα πόρων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης

Η βραχυχρόνια μίσθωση, ως αποτέλεσμα της αύξησης του τουρισμού, καθώς και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για κοινωνική στέγαση, συζητήθηκαν εκτενώς στη θεματική ενότητα «Το μέλλον της στέγης στην Αθήνα» στο 10ο οικονομικό φόρουμ Δελφών. Ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Αργυρού από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Δουκίδης, ο Robert Kingsmill, Co-Founder & Chair της Resolute Group, UK, και η Valentina Reino, Head of Public Policy & Campaign Southern Europe της Airbnb. Ειδικότερα για την επίλυση του στεγαστικού, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι ο δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας και ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. «Το πρώτο αφορά σε 70 κατοικίες και το δεύτερο για 250 περιπτώσεις – ποσοστό πάρα πολύ μικρό», σχολίασε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι προκαλεί έκπληξη η αρνητική απάντηση που δίνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του όταν ρωτούν, «Δήμαρχε, είναι αλήθεια ότι στην Αθήνα δεν έχετε κοινωνική κατοικία;».

Ο κ. Δούκας υπενθύμισε ότι σε προηγούμενο πάνελ, τόσο ο δήμαρχος Λευκωσίας όσο και ο δήμαρχος του Πόρτο, μίλησαν για χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες που έχουν στη διάθεσή τους, αγοράζοντας συνεχώς και κυρίως από ευαίσθητες περιοχές, οι οποίες πιέζονται από τον τουρισμό, προκειμένου να φιλοξενήσουν νέους ανθρώπους και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά των περιοχών τους.
Συνόψισε λέγοντας ότι χρειάζονται πόροι για να αυξηθεί το απόθεμα και σχολίασε τη δήλωση του κ. Στουρνάρα «Ο ΕΝΦΙΑ να γυρνάει στους δήμους», χαρακτηρίζοντάς την «σωστή, βασική και πάγιο αίτημα» για δράσεις σχετικά με τη στέγη. Πρότεινε, «να επιστρέφει στους δήμους και ο φόρος κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να μπορούμε να δίνουμε δυνατότητες σε φτωχά νοικοκυριά και ευαίσθητους συμπολίτες μας, προσφέροντας χαμηλά ενοίκια και ενισχύοντας το κτιριακό απόθεμα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τα οποία είναι χιλιάδες στην Αθήνα, με μπερδεμένες ιδιοκτησίες, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινωνική κατοικία με κάποια θεσμική παρέμβαση. «Αν πάμε για παράδειγμα στην Εριουργία, σε περιοχές όπου έχουμε πολλούς χώρους και πολλά ακίνητα, να προχωρήσουμε γρήγορα σε ανακατασκευή και κοινωνική κατοικία», είπε ο κ. Δούκας.

Στο ζήτημα του υπερκορεσμού από τον τουρισμό, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι ο δήμος έχει πραγματοποιήσει μια Μελέτη Φέρουσας Ικανότητας, βάσει της οποίας «η Αθήνα δεν είναι στη φάση της Βαρκελώνης, αλλά πρέπει να κινηθεί σαν να είναι», καθώς υπάρχουν περιοχές με υπερκορεσμό τουριστικά. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Βιωσιμότητας με ζωντανά δεδομένα, και όταν εντοπίζεται υπερκορεσμός, δρομολογούνται άμεσες δράσεις. Υπάρχουν 14 περιοχές που είναι σε αυτές τις τρεις που είναι παγωμένες και άλλες 7 που βρίσκονται στα όρια του υπερκορεσμού. Ο δήμαρχος τόνισε τη συνεργασία με την πλατφόρμα Airbnb, η οποία παρέχει διαρκώς δεδομένα με μεγάλη διαφάνεια, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία όπου είναι απαραίτητες νέες παρεμβάσεις.

Loading

Play