Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας
Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι βασικός ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης είναι αναμφισβήτητα τα «κόκκινα δάνεια». Για την αντιμετώπιση τους, η κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει 45 περιφερειακά Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ/ΓΕΥΔ) για τη διευθέτηση οφειλών (δημοσίου και ιδιωτών) των συνεργάσιμων οφειλετών, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα και τις αντικειμενικές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά και την αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ενεχομένων.
Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται αλλά που όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κόκκινα δάνεια κινούνται και πάλι αυξητικά: στο τέλος Μαρτίου 2024 ξεπερνούν τα 7,2 δισ. από το σύνολο των 120 δισ. υπολοίπων.
Στην Ελλάδα σήμερα, έχουμε μια οικονομία από χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και όσο δεν διευκολύνονται να κλείσουν, βυθίζουν και τις υγιείς επιχειρήσεις στο τέλμα. Είτε εξαιτίας ενός αναποτελεσματικού πτωχευτικού συστήματος, είτε επειδή λείπει η κουλτούρα της επανεκκίνησης λόγω του στίγματος της χρεωκοπίας. Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα έχει από τις πλέον πολύπλοκες και αργές πτωχευτικές διαδικασίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην καταστροφή της επιχειρηματικής αξίας: οι πτωχεύσεις στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 500 ετησίως, όταν π.χ. το Βέλγιο με αντίστοιχο πληθυσμό με την Ελλάδα είχε 10.000!
Έχει αποδειχτεί ότι χιλιάδες επιχειρηματίες, είτε δεν ξέρουν με ακρίβεια πώς να προχωρήσουν με την “ ασθενούσα” επιχείρησή τους ή ακόμη περισσότερο, αρνούνται να δουν κατάματα την κατάσταση της.
Χρειαζόμαστε επειγόντως να αποκτήσουμε έναν πολιτισμό δεύτερης ευκαιρίας για τις εταιρείες που λόγω ευκαιριακής και άδολης αφερεγγυότητας, βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους:
– αφενός να μην οδηγούνται στην πτώχευση εκείνες που μπορούν με μια ορθολογική αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων, της οργάνωσης αλλά και του επιχειρηματικού σχεδίου τους
– αφετέρου, όταν πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, να κλείνουν με ευκολία ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να επιστρέφουν σύντομα στην οικονομική δράση.
Μόνη λύση, ένας Οργανισμός Δεύτερης Ευκαιρίας
Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό: το φιλελεύθερο Ηνωμένο Βασίλειο έχει με επιτυχία διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια με τη δημιουργία ενός δημόσιου οργανισμού (Insolvency Agency) που ασχολείται συστηματικά με τις πτωχεύσεις. Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, έχουμε επεξεργαστεί και παρουσιάζουμε εδώ τα βασικά σημεία για τη συγκρότηση αντίστοιχου ελληνικού οργανισμού, που πρέπει αφενός να κατανοεί τα προβλήματα της επιχείρησης, αφετέρου να έχει τη δύναμη να επιβάλει τις λύσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Προτείνουμε αυτός να λειτουργήσει σε συνεργασία των επιμελητηρίων, των κοινωνικών εταίρων που εκφράζουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και της γενικής γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ο οργανισμός θα μπορεί να χρηματοδοτείται από κάθε διαδικασία πτώχευσης, με ανώτατο πλαφόν αξίας που θα εισπράττεται κατά προτεραιότητα από την εκκαθάριση και θα καλύπτει αμοιβές διαχειριστών αφερεγγυότητας και όλα τα υπόλοιπα έξοδα
Για τις ΜΜΕ η πτωχευτική διαδικασία πρέπει να είναι απλούστερη και ταχύτερη, ενώ για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η διαδικασία να έχει περισσότερα φίλτρα ελέγχου (από τη διοίκηση, τα δικαστήρια κλπ) με δεδομένο και τον αριθμό των θιγομένων από αυτή.
Ο Οργανισμός θα:
– ασχολείται με την υποστήριξη (και έλεγχο) του Μητρώου των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας από το οποίο θα γίνεται κάθε φορά ο διορισμός, ανάλογα με την επιχείρηση του οφειλέτη και τα προσόντα τους.
– διαχειρίζεται το Μητρώο Αφερεγγυότητας καθώς επίσης και το μητρώο Πτωχεύσεων
– μπορεί να ζητήσει και αυτός (εκτός από την πτωχεύσασα εταιρεία ή τους δανειστές της) την κήρυξη μιας επιχείρησης σε πτώχευση με βάση τα κριτήρια ορισμούς αφερεγγυότητας
– προωθεί συστηματικά την εξωδικαστική λύση με ημερίδες, υλικό στην ιστοσελίδα του κλπ
Σε κάθε περίπτωση Δεύτερης Ευκαιρίας, θα ανατίθεται σε έμπειρες ομάδες, η υποστήριξη του επιχειρηματία στο επόμενο βήμα του, στόχος των οποίων είναι η μεγιστοποίηση του αποτελέσματος της νέας επιχείρησης με εντοπισμό των λαθών του παρελθόντος και βοήθεια στον επιχειρηματία για αποφυγή αυτών στο μέλλον.