Αναλύουμε την αξία της αλήθειας και τη σύνθετη σχέση της με τους εκπροσώπους της στην κοινωνία. Η έννοια της αλήθειας, αν δεν θεωρείται μια αντικειμενική σύμβαση, αλλά η αυθεντικότητα της ύπαρξης, γεννά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η αλήθεια χωρίς την επιρροή εξωτερικών κριτηρίων. Το καθολικά αναγνωρισμένο κύρος είναι ο αμεσώτερος κίνδυνος να μεταβληθεί η αλήθεια σε νεκρή ιδεολογική βεβαιότητα. Η προσπάθεια να περιβληθεί η αλήθεια με το κύρος της αντικειμενικότητας οδηγεί συχνά σε παραμορφώσεις. Στην εκπαιδευτική διαδικασία και σε πολιτικά προγράμματα, αν δεν επιδιώκουμε να χειραγωγήσουμε τους ανθρώπους προς την αλήθεια, τότε είναι πιθανό να συμβάλλουμε στην αληθινή κατανόηση της ζωής.
Η ανάγκη αντικειμενικού κύρους της αλήθειας φαίνεται πως είναι δεμένη με την ίδια τη φύση μας. Αυτό υποδηλώνει ότι η υπεράσπιση της αλήθειας συχνά συνδέεται με την προσωπική μας αμυντική ψυχολογία, γεγονός που οδηγεί σε εγωκεντρισμούς. Όταν η αλήθεια αντικαθίσταται από προσωπικά κίνητρα ή επιδιώξεις, χάνεται η αυθεντική αξία της. Η φθορά του κύρους της αλήθειας στα χέρια ατόμων με ατομικές φιλοδοξίες οδηγεί σε ψευδαισθήσεις και αποτυχίες αναγνώρισης.
Η ανάγκη κριτικής απέναντι σε ανεύθυνους εκπροσώπους της αλήθειας δεν πρέπει να παραβλέπεται, αλλά η αναγνώριση και η αξία της αλήθειας θα πρέπει να επαναπροσδιορίζονται σε ένα πλαίσιο εσωτερικής αναζήτησης. Όσο περισσότερη ειλικρίνεια έχουμε στην εξερεύνηση της αλήθειας, τόσο πιο γνήσια μπορεί να είναι η συνεισφορά μας στην κοινωνία. Η αλήθεια παραμένει πάντοτε ένα ενδεχόμενο προσωπικής κατάκτησης. Η αμείλικτη αναζήτηση της αυθεντικότητας μας καθορίζει και ως άτομα και ως κοινωνία.
*Επιφυλλίδα του Χρήστου Γιανναρά, που έφερε τον τίτλο Το κύρος και είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Το Βήμα το Σάββατο 24 Μαρτίου 1973. Ο Χρήστος Γιανναράς, πνεύμα σπινθηροβόλο και αιρετικό, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1935 και απεβίωσε στις 24 Αυγούστου 2024.*
Πηγή περιεχομένου: in.gr