Ανακαλύψτε την αληθινή ιστορία πίσω από τον Άγιο Βασίλη και τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που τον περιβάλλουν. Στη δυτική παράδοση, ο άνδρας που φέρνει τα δώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι ντυμένος στα κόκκινα, έχει πυκνή λευκή γενειάδα, είναι στρουμπουλός και γελάει με όλη του την καρδιά. Ο Σάντα Κλάους, γνωστός ως Περ Νοέλ ή Βάιναχτσμαν σε άλλες χώρες, ενσαρκώνει την γιορτινή αυτή παράδοση. Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς, όμως, πρόκειται για τον Μέγα Βασίλειο, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια του συνάνθρωπου.
Ο Μέγας Βασίλειος, επίσης γνωστός ως Βασίλειος Καισαρείας, υπηρέτησε ως επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και είναι αναγνωρισμένος ως Εκκλησιαστικός Πατέρας. Αντιστάθηκε σε πολλές αιρέσεις της πρώτης χριστιανικής εποχής και είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της παιδείας. Ωστόσο, δεν είναι ο Άγιος Βασίλειος, αλλά ο Άγιος Νικόλαος που ενέπνευσε τον θρύλο του γερο-Σάντα που ταξιδεύει στον κόσμο μοιράζοντας δώρα. Ο Άγιος Νικόλαος, ο Επίσκοπος Μύρων, ήταν γνωστός για τις φιλανθρωπικές του πράξεις, οι οποίες συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης εικόνας του Άγιου Βασίλη.
Η φήμη του Αγίου Νικολάου εξαπλώθηκε ταχύτατα, με πιστούς από όλο τον κόσμο να συγκεντρώνονται κάθε 6 Δεκεμβρίου για να γιορτάσουν τη μνήμη του. Η ιστορία του έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη, όπου εξελίχθηκε με διάφορες μορφές, με τον Άγιο Νικόλαο να αναγνωρίζεται ως προστάτης των παιδιών και των ναυτικών.
Από το 18ο αιώνα, οι ΗΠΑ γνώρισαν την αναγνώριση του Σάντα Κλάους, με την πρώτη γραπτή αναφορά του να εμφανίζεται σε περιγραφή θρησκευτικής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τη δεκαετία του 1830, η μορφή του Σάντα Κλάους άρχισε να εδραιώνεται μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, όπως το γνωστό έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι.
Η εμβληματική του κόκκινη στολή, όμως, καθιερώθηκε μόνο το 1930 μέσω μιας διαφήμισης της Coca-Cola. Στην Ελλάδα, η εικόνα του Άγιου Βασίλη εισήλθε τη δεκαετία του ’50 από ομογενείς, αλλά προσαρμόστηκε στις ελληνικές παραδόσεις.
Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ένα πλούσιο μωσαϊκό μύθων και παραδόσεων που συνδυάζονται, με τον Άγιο Βασίλη να έχει πάρει πολλές ονομασίες ανά τον κόσμο, όπως ο Περ Νοέλ των Γάλλων και ο Σίντερ Κλάας των Ολλανδών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr