Ανακαλύψτε την προέλευση και την ιστορία των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων, μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Χωρίς μελομακάρονα και κουραμπιέδες, η γιορτή των Χριστουγέννων θα ήταν ατελής. Αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα δεν είναι μόνο γεύσεις, αλλά αναμνήσεις γεμάτες οικογενειακή θαλπωρή και την ευωδιά των μπαχαρικών που πλημμυρίζει τα σπίτια. Από πού προήλθε η ονομασία τους και ποια είναι η διαδρομή τους πριν βρουν τον δρόμο τους για τις γιορτινές πιατέλες;
Τα μελομακάρονα έχουν ρίζες στην αρχαία Ελλάδα. Η λέξη «μακαρόνι» συνδέεται με την μεσαιωνική λέξη «μακαρωνία», που αναφέρεται σε ένα γεύμα που σερβιριζόταν κατά τη διάρκεια κηδειών, με σκοπό να μακαρίσουν τον εκλιπόντα. Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», η οποία σχετίζεται με μια ψυχόπιτα, προσφερόμενη μετά την κηδεία.
Η γλυκιά αυτή παράδοση εξελίχθηκε και, με την προσθήκη του μελιού, διαμορφώθηκε το μελομακάρονο που γνωρίζουμε σήμερα, καθιερώνοντας την παρουσία του στα εορταστικά τραπέζια.
Αν και ο κουραμπιές είναι ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας, η προέλευσή του δεν είναι ελληνική. Η λέξη προέρχεται από την τουρκική «kurabuye» και τη αραβική «qurabiya», που σημαίνει «διπλοφουρνιστό». Το γλυκό αυτό, που βασίζεται σε αλεύρι και βούτυρο, εκτιμάται ότι γεννήθηκε στην Περσία τον 7ο αιώνα, και σιγά σιγά διαδόθηκε στους Βαλκανικούς λαούς. Στην Ελλάδα, οι πιο παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης, οι οποίοι φέρουν τις ρίζες τους από τους πρόσφυγες της Καππαδοκίας.
Στην Αιτωλοακαρνανία, ο κουραμπιές διατηρεί τη θέση του στο καθημερινό τραπέζι, συμβολίζοντας τη χαρά και την ευτυχία σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις, με την αχνισμένη ζάχαρη να τον καθιστά ιδανική επιλογή για ειδικές περιστάσεις.
Πηγή περιεχομένου: in.gr