Αντιμέτωπο με την εκτίναξη των κρουσμάτων της Covid-19 εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, το Ισραήλ αποφάσισε να αποφύγει το lockdown, να προσφέρει μία τέταρτη δόση του εμβολίου και να προσφύγει στην «υπευθυνότητα» των πολιτών του.
Μετά την ανακάλυψη της παραλλαγής Όμικρον στο έδαφός του στο τέλος του Νοεμβρίου, το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του. Αλλά τα άνοιξε και πάλι στην Κυριακή, καθώς οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με ρεκόρ κρουσμάτων, σε μία χώρα μεταξύ των πρώτων που ξεκίνησαν μαζικούς εμβολιασμούς, αν και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Ισραηλινών βρίσκεται σήμερα στο 64,3%.
Ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ για την αντιμετώπιση της Όμικρον;
Κατά τις πρώτες εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα «για να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού και καταφέραμε να κρατήσουμε για έναν μήνα», λέει ο Σιρίλ Κοέν, καθηγητής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Bar Ilan.
Η περίοδος αυτή θα επέτρεπε στις αρχές να προετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν το κύμα, ενθαρρύνοντας το πληθυσμό να εμβολιασθεί ή να λάβει την αναμνηστική δόση.
Αλλά η κυβέρνηση δεν κατάφερε κατά την ίδια αυτή περίοδο «να ενισχύσει την ικανότητα της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων», επισημαίνει.
Ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε αύξηση και τα προγνωστικά παραπέμπουν σε δύο έως τέσσερα εκατομμύρια κρουσμάτων επί πληθυσμού εννέα εκατομμυρίων.
Θεωρώντας ότι ο ιός κυκλοφορεί πλέον στην χώρα και ότι η διατήρηση κλειστών των συνόρων δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα εκτός του να πλήξει την οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα στους τουρίστες.
Οι ισραηλινές αρχές περιόρισαν επίσης τα μέτρα του lockdown, η εστίαση παρέμεινε ανοικτή για τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και εγκαταλείφθηκε η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Σήμερα, η στρατηγική συνίσταται στην «μεταφορά μέρους της διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση στους πολίτες», που σημαίνει μεταφορά της ευθύνης σε εκείνους σχετικά με την μετάβαση ή όχι σε ορισμένους χώρους, την διενέργεια ή όχι διαγνωστικών ελέγχων και την απομόνωση σε περίπτωση προσβολής.
Ποιο είναι το ρίσκο της στρατηγικής αυτής;
«Ακόμη και αν υπήρχε lockdown, θα είχαμε πολλά κρούσματα, άλλωστε αυτό το διαπιστώσαμε σε πολλές χώρες: το lockdown δεν εμποδίζει την μόλυνση», τονίζει ο επιδημιολόγος Χαγκάι Λεβίν, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Δημόσιας Υγείας.
Κατά την γνώμη του, το ρίσκο είναι «πολιτικό». «Η μεταβολή των μέτρων δημιουργεί σύγχυση και την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει την κατάσταση, πράγμα που άλλωστε είναι αλήθεια, διότι, απέναντι στην παραλλαγή Ομικρον, η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί», λέει.
Εξ αιτίας της εκτόξευσης των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τις 37.000 ημερησίως, τετραπλάσια σε σχέση με τις χειρότερες περιόδους της υγειονομικής κρίσης πριν από την εμφάνιση της Όμικρον, η πίεση επί του συστήματος υγείας και του υγειονομικού προσωπικού αυξάνεται.
«Προβλέπουμε ότι πολλοί εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας και στους βασικούς τομείς της οικονομίας θα προσβληθούν, για τον λόγο αυτόν θα εξετάσουμε με τους ειδικούς την δυνατότητα μείωσης της περιόδου απομόνωσης» των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, δήλωσε ο Σαλμάν Ζάρκα, επικεφαλής της στρατηγικής κατά της Covid της ισραηλινής κυβέρνησης.
Η τέταρτη δόση θα βοηθήσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν την Όμικρον;
Από τον Δεκέμβριο 2020, το Ισραήλ ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που ξεκίνησαν τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ενώ η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ξεκίνησε από το καλοκαίρι.
Αυτό επέτρεψε τον εμβολιασμό με δύο δόσεις του 80% των ενηλίκων και με τρεις δόσεις περί το 47% του πληθυσμού.
Αλλά, καθώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αμβλύνεται μετά την παρέλευση πολλών μηνών, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την χορήγηση τέταρτης δόσης στους πλέον ευάλωτους.
«Η τρίτη δόση προσφέρει ικανή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική έναντι της προσβολής. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η τέταρτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημειώνει ο Χαγκάι Λεβίν.
Αν και τα πρώτα στοιχεία του νοσοκομείου Sheba δείχνουν πενταπλασιασμό των αντισωμάτων για τα άτομα που έχουν λάβει την τέταρτη δόση, θα χρειασθεί χρόνος για να αποκρυπτογραφηθεί η αποτελεσματικότητά της, δηλώνουν οι ισραηλινοί ειδικοί.
«Στο Ισραήλ είμαστε συνηθισμένοι να προσαρμοζόμαστε στις επείγουσες καταστάσεις (…) Χορηγήσαμε γρήγορα την πρώτη και την τρίτη δόση και όταν κοιτάζουμε προς τα πίσω λέμε ότι απέφερε καρπούς», καταλήγει ο Χαγκάι Λεβίν.
- Βραζιλία: Δέκα μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Μεξικό: Δεκαεπτά θάνατοι στην πολιτεία Γουαναχουάτο λόγω του κύματος βίας
- Κολομβία: Ο ELN ανακοινώνει μονομερή κατάπαυση του πυρός ενόψει των εορτών
- Τραμπ: Προτίθεμαι να σταματήσω την παραφιλολογία γύρω από τα τρανς άτομα από την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο
- Οδηγός επιβίωσης για την πολυκατοικία: Απαραίτητες πληροφορίες για τη συμβίωση