Δ. Κουτσούμπας: Να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος

Δ. Κουτσούμπας: Να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος

   Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του Κόμματος με θέμα “Η νέα επίθεση κυβέρνησης & επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση-Οι θέσεις του ΚΚΕ” τόνισε ότι οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι διαδοχικοί νόμοι για το ασφαλιστικό, “δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες”.

   Επισήμανε την ξεχωριστή αναφορά όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των ελληνικών εργοδοτικών οργανισμών στην “τεράστια συμβολή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρούγκαλου, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζόμενων”.

   “Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων “επενδυτών της κεφαλαιαγοράς”, για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη” τόνισε.

   Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εδώ και χρόνια, αρχής γενομένης από το 1992, πορεία των αντιασφαλιστικών ανατροπών ως ενός από τα “βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ και διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”.

   Ανέφερε ότι ο διαχωρισμός της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, με τον νόμο Κατρούγκαλου, “οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης από το κράτος, χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία και στην απόσυρση της εγγύησης του από την ανταποδοτική σύνταξη”.

   Στη συνέχεια ανάφερε ότι βάσει των έως σήμερα επίσημων θέσεων και αναφορών των κυβερνητικών στελεχών σχεδιάζεται ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με πρώτον εκείνο της εθνικής σύνταξης, κρατικό, υποχρεωτικό, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, δεύτερο τα Επαγγελματικά Ταμεία και την Ιδιωτική Ασφάλιση, επίσης υποχρεωτικό, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού και τρίτο πυλώνα αυστηρώς ιδιωτικό, προαιρετικό και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

   Χαρακτήρισε “αντιπερισπασμό” τη συζήτηση γύρω από τα ποσοστά αναπλήρωσης ή τις αυξήσεις στις συντάξεις και υπογράμμισε ότι “το ΚΚΕ χωρίς να υποτιμά την αγωνία για την όποια ανακούφιση μπορούν να δώσουν και τα ελάχιστα από τα κλεμμένα των συντάξεων, που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν οι κυβερνώντες, επικεντρώνει στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται για τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές γενιές, τους νέους και τις νέες που εργάζονται με άθλιους όρους”.

   “Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Από κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε “επένδυση”, ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.

   Στη βάση αυτή, η αγορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, περιμένει το κυβερνητικό δώρο” τόνισε, προσθέτοντας “το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”.

   Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί καινοτομία της κυβέρνησης καθώς “το ασφαλιστικό σχέδιο των “τριών στυλοβατών”, χαρακτηρίστηκε ως η «Mercedes» των ασφαλιστικών συστημάτων, από τον Χοσέ Πινιέρα, γραμματέα Ασφάλισης της χιλιανής χούντας”, ενώ από το 1992 -και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ- “μπήκαν οι σπόροι για το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζεται να ενισχυθεί σήμερα”.

   Αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης του συγκεκριμένου σχεδίου, σημείωσε ότι “η Έκθεση Σπράου, το 1997, είναι η βάση όλων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων από νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες” και πρόσθεσε “όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, πήραν “το σύστημα Πινοσέτ” όπως το είπαν προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τη λέξη “στυλοβατών” και την έκαναν “πυλώνων” και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει τις λέξεις “μνημόνιο και τρόικα” σε “συμφωνία» και «θεσμούς»”.

   Είπε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει “όλα τα ζητήματα, που είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος, να αποτελέσουν τη βάση προς συζήτηση και παράλληλα δρόμους δράσης και διεκδίκησης συνολικά για την εργατική τάξη, τα σύμμαχα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων”.

   Αναφέρθηκε στην επίκληση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων των ελλειμμάτων των ταμείων ως δικαιολογία για να πλήξουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και την απόκρυψη εκ μέρους τους πως για τα ελλείμματα, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε οι σημερινοί, ούτε οι αυριανοί συνταξιούχοι, ενώ επισήμανε ότι “τα αποθεματικά των ταμείων, τα έδωσαν οι κυβερνήσεις στους καπιταλιστές”.

   “Αυτός ο σχεδιασμός δεν αποτελεί μια ιδεοληπτική θέση της ΝΔ, ούτε είναι απλά ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι. Οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν κοινή στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μετατραπεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό” είπε.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play