Δ. Παπαδημητριάδης: Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν αν θα προχωρήσουμε προς μια πιο ενωμένη, προοδευτική και αλληλέγγυα Ευρώπη

Δ. Παπαδημητριάδης: Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν αν θα προχωρήσουμε προς μια πιο ενωμένη, προοδευτική και αλληλέγγυα Ευρώπη

«Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, συνεργασίας και προόδου και μια Ευρώπη απομόνωσης, εθνικισμού και οπισθοδρόμησης», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημητριάδης. Ο Δ. Παπαδημητριάδης είναι ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής και όπως σημειώνει, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών μέσω της προώθησης πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανεξάρτητα γεωγραφικών και οικονομικών περιορισμών, την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Παπαδημητριάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Χριστίνα Βασιλάκη:

Ερ.:  Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών για την Ευρώπη;

Απ.: Το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι η κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρώπη στο μέλλον. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, όπου οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της ΕΕ σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ψηφιακή οικονομία και η μετανάστευση. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν αν θα προχωρήσουμε προς μια πιο ενωμένη, προοδευτική και αλληλέγγυα Ευρώπη ή αν θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της διχόνοιας και του εθνικισμού.
Για την Ελλάδα, υπάρχουν μείζονα θέματα που με απασχολούν και που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν με Ευρωπαϊκά εργαλεία, υπέρ της ισότητας των Ελλήνων πολιτών με τους συνευρωπαίους. Η οικονομική δυσπραγία, ιδίως των νέων, είναι ένα από αυτά. Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την απασχόληση, την εκπαίδευση αλλά και για τη στέγαση, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες και να επιτύχουμε πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, με απασχολεί η βελτίωση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, με έμφαση στην ψυχική υγεία. Και την ίδια στιγμή η θεραπεία της βίας και ιδιαίτερα της νεανικής παραβατικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας. Θα εργαστώ για τη καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων υπέρ της ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως η αύξηση της πρόσβασης στην ψυχοθεραπεία από την περιφέρεια αλλά και από το σχολείο.
Η κλιματική κρίση είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική, φαινόμενα όπως οι εκτεταμένες πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές δεν συμβαίνουν μία φορά στα 100 χρόνια, αλλά αναμένεται να είναι ολοένα και πιο συχνά στο εξής. Θα προσπαθήσω να προωθήσω ενιαίους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και κοινούς πόρους για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών. Με τη σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών εργαλείων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην Ελλάδα.

Ερ.: Τι θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στο εσωτερικό;

Απ.: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Θα δείξει την κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσει οι Έλληνες πολίτες σε σχέση με την Ευρώπη και τη θέση της χώρας μας εντός της Ένωσης. Μια ισχυρή συμμετοχή και ψήφος υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να ενισχύσει τη φωνή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και να προωθήσει πολιτικές που θα ωφελήσουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η σημασία αυτή εκτείνεται και σε κρίσιμους τομείς όπως η εθνική άμυνα και η μετανάστευση. Στην εθνική άμυνα, οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν εάν θα ενισχυθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ελλάδας. Επιπλέον, στο θέμα της μετανάστευσης, το αποτέλεσμα θα καθορίσει εάν θα προωθηθούν πολιτικές για τον δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών από τη μετανάστευση μεταξύ όλων των κρατών μελών, αντί να επιβαρύνονται μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Μόνο με την ουσιαστικότερη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα μπορούσαν να ανακουφιστούν αποτελεσματικά οι πιέσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με περισσότερη αξιοπρέπεια.

Ερ.: Ως εκ τούτου, σε ποιο δίλημμα πιστεύετε ότι καλούνται να πάρουν θέση οι Έλληνες πολίτες;

Απ.: Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους: από τη μία, μια Ευρώπη αλληλεγγύης, συνεργασίας και προόδου, και από την άλλη, μια Ευρώπη απομόνωσης, εθνικισμού και οπισθοδρόμησης. Το δίλημμα είναι αν θα στηρίξουν πολιτικές που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή αν θα επιτρέψουν να επικρατήσουν δυνάμεις που θέλουν να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και να περιορίσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των πολιτών. Το τελευταίο μας αφορά ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη και τις πρόσφατες   εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – όπου εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες και βέβαια τα ανάλογα συμπεράσματα στις εκθέσεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières) και της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties).

Ερ.: Για ποιους λόγους αποφασίσατε να διεκδικήσετε μια έδρα στην ευρωβουλή; Τι αναδεικνύετε στην καμπάνια σας;

Απ.: Η απόφασή μου να ασχοληθώ με την πολιτική προέρχεται από την επιθυμία μου να βοηθήσω σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ως ψυχίατρος, έχω δει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της οικονομικής ανασφάλειας, της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, μπορώ να εργαστώ για να αντιμετωπιστούν οι ρίζες αυτών των προβλημάτων και να προωθηθούν πολιτικές που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων.
Στην ιατρική και στην ψυχοθεραπεία, η προσφορά στον άνθρωπο είναι άμεση και προσωπική. Στην πολιτική, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν συνθήκες και θεσμοί που υποστηρίζουν την υγεία ευρύτερα. Αλλά και η πολιτική μπορεί και πρέπει να μάθει από το δικό μας τρόπο επικοινωνίας με τους θεραπευόμενούς μας, όπου κάθε φωνή ξεχωριστά ακούγεται και έχει σημασία. Επίσης, με την εμπειρία μου κοντά στα προβλήματα και με την εκπαίδευσή μου στη διεθνή πολιτική υγείας στο London School of Economics και την εξειδίκευσή μου στο Λονδίνο, ελπίζω ότι έχω αποκτήσει την ικανότητα να κατανοώ και να διαχειρίζομαι πολύπλοκα ζητήματα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπως αυτό του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ερ.: Ως επιστήμονας που ασχολείται με τα θέματα ψυχικής υγείας, πως πιστεύετε ότι μπορεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης των ανθρώπων;

Απ.: Ευχαριστώ για την ερώτησή σας γιατί όπως παρατηρείται στις προηγούμενες απαντήσεις μου, η Ψυχική Υγεία βρίσκεται πράγματι στο επίκεντρο των πολιτικών προτεραιοτήτων μου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των πολιτών μέσω της προώθησης πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανεξάρτητα γεωγραφικών και οικονομικών περιορισμών, την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης. Επιπλέον, η στήριξη προγραμμάτων για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και η ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της ψυχικής υγείας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες πρακτικές και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές μεθόδους. Η συνεργασία και η ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών-μελών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ολιστικών και ενιαίων πολιτικών ψυχικής υγείας σε όλη την Ευρώπη. 

Πηγή φωτό: https://euroekloges.syriza.gr/ypopsifioi-eurovouleutes-syriza/

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play