Δ. Παπαδημούλης: Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις

Δ. Παπαδημούλης: Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τώρα που προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα, οι κυβερνώντες της ΝΔ, θα ήθελα να ξανασκεφτούν όσα με ευκολία λέγανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι η κατάσταση στο προσφυγικό «επιβάλλει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιδιώξει -συνεχίζοντας τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα- να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια, και πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε ότι «περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης», προσθέτοντας πως «όταν ο Τσίπρας συναντούσε τον Ερντογάν, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία, η ΝΔ έβγαζε πύρινους αντιπολιτευτικούς λόγους».

«Ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις και με τον Ερντογάν και με τον κ. Ζάεφ, μεταξύ άλλων, και προβλέπω ότι θα είναι αναγκασμένος να συνεχίσει σε μια γραμμή συνέχειας όσων ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Από εκεί και πέρα αν κινηθεί με αυτόν τον τρόπο για να στηρίξει (…) τη συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, είναι αυτονόητο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα χαιρετίσει, θα καλωσορίσει αυτήν τη θεαματική κωλοτούμπα», σημείωσε.

Για το πρόσφατο ταξίδι του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στην Ιταλία, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε τη συνάντηση με τον πάπα και «όσα είπε και του έδωσε και γραπτώς ο πάπας του κ. Τσίπρα μετά από αυτήν τη συνάντηση, που αποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας -αρέσει δεν αρέσει στην Ελλάδα- είναι ένας ηγέτης με διεθνή εμβέλεια και απήχηση, ακόμα και τώρα που πέρασε στην αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει πρωθυπουργός»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος με τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει πρωθυπουργός», είπε ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος σε οικονομικά θέματα, συμπληρώνοντας πως «παρέλαβε (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) μία οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς περίπου 2% και υποσχέθηκε ρυθμό 4% και φοροελαφρύνσεις 6 δισ. (…), προς το παρόν τρώει από τα έτοιμα».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί από τον προϋπολογισμό του 2020, σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ενόψει της επόμενης αξιολόγησης, της μεταμνημονιακής εποπτείας, εκεί θα δούμε πώς θα μπορέσει και αν θα μπορέσει να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι όσα έταξε για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για ανάπτυξη 4% το 2020, θα αποδειχθούν φούμαρα, δυστυχώς, και επίσης πολλές από τις φοροαπαλλαγές που έταξε ότι θα τις εφαρμόσει αμέσως, θα τις παραπέμψει στις καλένδες», επισήμανε.

«Η υπόθεση Novartis πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη»

Η Novartis, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «είναι σκάνδαλο με παγκόσμιες διαστάσεις (…), μόνο στην Ελλάδα κάποιοι το θεωρούν σκευωρία ή απλώς υπόθεση. Κατά τη γνώμη μου, και η προσπάθεια αυτή ρεβανσισμού και στοχοποίησης όσων προσπάθησαν να διαλευκάνουν το σκάνδαλο, θα εξελιχθεί σε φιάσκο».

«Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Δικαιοσύνη και αν κάτι πρέπει να κάνουν τα κόμματα και οι πολιτικοί είναι να αλλάξουν επειγόντως -και αυτό είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ που έχει την πλειοψηφία- το κατάπτυστο άρθρο 86 παράγραφος 2 του Συντάγματος, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες, πρώην διατελέσαντες υπουργοί και τα λοιπά να αντιμετωπίζονται για θέματα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών όπως οι απλοί πολίτες, αυτή είναι η πρόκληση», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ΝΔ -είπε ο κ. Παπαδημούλης «θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, για τη διερεύνησή της, τη νέα δικογραφία που πήγε στη Βουλή. Και μην ξεχνάμε ότι μέσα στην αναμπουμπούλα ξεχνιέται το “ψητό” ότι η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου ήδη και συνεχίζει να ψάχνει τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Για τη μετονομασία του χαρτοφυλακίου του Μ. Σχοινά

Σχετικά με την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον Μαργαρίτη Σχοινά τη μετονομασία του χαρτοφυλακίου του, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε: «Νομίζω ότι είναι συμφερότερο για τον Μαργαρίτη Σχοινά να το προτείνει ο ίδιος (…) παρά να του το ζητήσει και να το επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και προβλέπω ότι θα γίνει. Περιμένω από τον Μαργαρίτη Σχοινά να μην είναι πιο πίσω και πιο άτολμος από τον πολιτικό του πατέρα, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σημειώνω στα θετικά ότι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συμμερίζεται την ίδια άποψη και την έχει πει και δημόσια».

* Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play