Δασμοί: Μήνας απαλλαγής για αυτοκίνητα στον Καναδά και το Μεξικό

Δασμοί: Μήνας απαλλαγής για αυτοκίνητα στον Καναδά και το Μεξικό

Οι ΗΠΑ παρέχουν απαλλαγή από τους δασμούς σε αυτοκίνητα από Καναδά και Μεξικό για ένα μήνα, εν μέσω ανησυχιών της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την προσωρινή απαλλαγή από τους πρόσφατα επιβληθέντες δασμούς στα αυτοκίνητα που προέρχονται από τον Καναδά και το Μεξικό, μια απόφαση που ήρθε κατόπιν εκκλήσεων από ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ, επιβεβαίωσε την απαλλαγή αυτή για ένα μήνα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμφωνίας USMCA. Οι δασμοί θα επανέλθουν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, αλλά η προσωρινή αυτή εξαίρεση αποσκοπεί στην υποστήριξη των εταιρειών που εμπλέκονται στη συμφωνία, ώστε να μην αντιμετωπίσουν οικονομικό μειονέκτημα.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι της κυβέρνησης συναντήθηκαν με διευθυντές κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Ford, η General Motors και η Stellantis, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα. Η πίεση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για αναστολή ή αναθεώρηση των δασμών έχει αυξηθεί, με τις εταιρείες να προειδοποιούν για σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Η αβεβαιότητα αυτή δημιουργεί προκλήσεις για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις τιμές των αυτοκινήτων.

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι εξετάζονται πιθανές εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης αναστολής των δασμών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αναστολή αυτή έχει ως στόχο να δώσει χρόνο στις εταιρείες να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για την παραγωγή και τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν την ανάγκη εξαίρεσης για τα οχήματα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική και πληρούν τους κανόνες προμήθειας του USMCA, προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι δασμοί.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play