Δασμοί: Ποιοι είναι οι στόχοι του Ντόναλντ Τραμπ

Δασμοί: Ποιοι είναι οι στόχοι του Ντόναλντ Τραμπ

Αναλύουμε τους στόχους του Ντόναλντ Τραμπ πίσω από την επιβολή δασμών και τις οικονομικές επιπτώσεις. Υλοποιώντας μία από τις βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διατάγματα που επιβάλλουν δασμούς ύψους 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό και 10% από την Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή στις 12:01 π.μ. της Τρίτης, 4 Φεβρουαρίου. Το Bloomberg προβαίνει σε μια πρώτη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των δασμών και των σκοπών που επιδιώκει να επιτύχει ο Τραμπ.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν έναν σταθμισμένο μέσο δασμολογικό συντελεστή 2% για τα εισαγόμενα βιομηχανικά αγαθά, με τα μισά από αυτά να εισέρχονται χωρίς δασμούς. Ωστόσο, ορισμένοι υπάρχοντες δασμοί ήδη προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα επίπεδα που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Η καθολική επιβολή τους αναμένεται να αλλάξει ριζικά το εμπόριο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ αποκάλυψε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για τη διόρθωση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την αύξηση εσόδων για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προγραμματίζει να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αντικαθιστώντας τις κυρώσεις.

Η ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής αποτελεί βασικό στόχο της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ. Προσδοκά να προσελκύσει εταιρείες ώστε να ανακτήσουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ μέσω ενός συνδυασμού δασμών και κινήτρων, όπως η ταχεία έγκριση αδειών. Κατά την προηγούμενη προεδρία του, οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα είχαν σημαντικές επιπτώσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αναλύονται.

Μια μελέτη της Fed Νέας Υόρκης έχει καταδείξει μεγάλες απώλειες από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, με τους δασμούς να ενδέχεται να λειτουργούν ως φόρος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και να επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο Τραμπ έχει εκφράσει τη δέσμευσή του να φέρει πίσω τις αμερικανικές εταιρείες, δηλώνοντας την επιθυμία του να μειώσει τους φόρους για αυτές που θα κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί ενδέχεται να αναπληρώσουν τα δημοσιονομικά κενά που προκύπτουν από τις φορολογικές μειώσεις που προγραμματίζει ο Τραμπ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει χαμηλούς τους φορολογικούς συντελεστές. Παρά τις ενδεχόμενες προκλήσεις, ο Τραμπ διατηρεί τον ενθουσιασμό του για την επαναφορά των δασμών ως μέσου ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας και ελέγχου των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play