Οι δασμοί του Τραμπ απειλούν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και προσφέρουν ευκαιρίες στην Κίνα για επέκταση της επιρροής της. Λίγο πριν την εφαρμογή των δασμών που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η Ρουμπάνα Χουκ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με μερικούς από τους πιο γνωστούς εξαγωγείς του Μπαγκλαντές. Από το πολυτελές σαλόνι της στη Ντάκα, η ομάδα των εξαγωγέων, οι οποίοι προμηθεύουν γνωστές μάρκες όπως η H&M και η Dollar Tree, εξέφρασε την αδυναμία της να πιστέψει πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαφνικά ανακτούν μια τόσο σφοδρή στάση απέναντι στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Η Χουκ αναφέρθηκε στην καταστροφή των εργοστασίων τους και στην ανησυχία της για την αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η απογοήτευση ήταν επίσης εμφανής στον Αχσάν Καν Τσόουντρι, του οποίου η εταιρεία απασχολεί 150.000 εργαζόμενους. “Είμαστε μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο,” είπε με απόγνωση. “Τι κάναμε για να αξίζουμε την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών;” Οι προτεινόμενοι δασμοί πλήττουν κυρίως χώρες με μικρή διαπραγματευτική ισχύ, όπου τα ημερήσια εισοδήματα είναι αμελητέα και η οικονομία εξαρτάται από την πώληση φθηνών αγαθών στις ΗΠΑ, μιας οικονομίας 60 φορές μεγαλύτερης από αυτή του Μπαγκλαντές.
Ο Τραμπ κηρύσσει την Ημέρα Απελευθέρωσης, ανατρέποντας το οικονομικό μοντέλο που επιβίωνε εδώ και δεκαετίες. Η παρούσα κατάσταση συνιστά μεγάλη πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, που συχνά βασίζεται στην πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για τη στήριξη των οικονομιών τους. Οι χώρες αυτές καλούνται τώρα να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον τους.
Στο παρασκήνιο, η Κίνα επιδιώκει να επωφεληθεί από αυτή τη νέα πραγματικότητα, επενδύοντας δισεκατομμύρια σε υποδομές και ενισχύοντας τους εμπορικούς της δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Καθώς οι δασμοί της Αμερικής αυξάνονται, η Κίνα μπορεί να προσελκύσει αυτές τις χώρες, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
