Αναλύουμε τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στις διεθνείς εξαγωγές, εστιάζοντας στις πιο ευάλωτες χώρες. Οι νέοι δασμοί 10% που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη πτώση των χρηματιστηρίων από το 2020, ενώ οι αγορές ανησυχούν για πιθανή οικονομική ύφεση και οι φτωχότερες χώρες βρίσκονται σε σοβαρούς κινδύνους.
Η Υπηρεσία Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το Μεξικό, με εξαγωγές που προσεγγίζουν τα 510 δισ. δολάρια το 2024, είναι μεταξύ των πιο εκτεθειμένων χωρών, ακολουθούμενο από την Κίνα και τον Καναδά, οι οποίοι επίσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις τους προς τις ΗΠΑ.
Ο Καναδάς και το Μεξικό αποστέλλουν το 80% των προϊόντων που εξάγουν στην αμερικανική αγορά, καθιστώντας τους ανυπεράσπιστους απέναντι στους νέους δασμούς. Αντιθέτως, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και έχουν σημαντικές εξαγωγές, το ποσοστό που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ είναι μικρότερο από το 20% του συνόλου τους.
Στην άλλη άκρη της κλίμακας, χώρες όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ αντιμετωπίζουν δασμούς έως 49% και 47%, αντίστοιχα, που πλήττουν τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο υπουργός Εμπορίου του Λεσότο, Mokhethi Shelile, εκφράζει ανησυχίες για τη στασιμότητα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς το 75% των προϊόντων του εξάγονται στις ΗΠΑ και οι πρόσφατοι δασμοί θέτουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, επικρίνει τις προσεγγίσεις του Τραμπ και αναφέρεται στην αποτυχία του συστήματος, ενώ ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν τονίζει τα λάθη στη στατιστική ανάλυση που έχει παρουσιαστεί.
Ο αντίκτυπος των δασμών είναι σαφώς πολυδιάστατος και προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς οι εταίροι των ΗΠΑ προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Ετικέτες: δασμοί, ΗΠΑ, εξαγωγές, Μεξικό, Κίνα, Καναδάς, Λεσότο, οικονομία, διεθνές εμπόριο
Πηγή περιεχομένου: in.gr