DEF X-Συζήτηση με θέμα «Οι θεσμοί σε μια εποχή αβεβαιότητας»

DEF X-Συζήτηση με θέμα «Οι θεσμοί σε μια εποχή αβεβαιότητας»

Στο δεύτερο μέρος του σημερινού 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Ο αγώνας για δημοκρατία και θεσμούς ενάντια στις νέες προκλήσεις» και στο πρώτο πάνελ «για τους θεσμούς σε μια εποχή αβεβαιότητας», συμμετείχαν, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Πικραμένος.

     Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα

Ειδικότερα, η κυρία Κλάπα, αναφερόμενη στις παθογένειες της Δικαιοσύνης, είπε ότι «θα είναι σκληρή», επισημαίνοντας ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία δικαστών, δυστυχώς, συμπεριφέρεται σαν επαγγελματική ομάδα, υποστηρίζοντας τα δικά της συμφέροντα με «ακραιφνώς συντεχνιακή αντίληψη, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της κοινωνίας και των πολιτών».

Αναφερόμενη στη υπό ανακριτική εξέλιξη υπόθεση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η κυρία Κλάπα ανέφερε ότι στην χώρα μας σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά και τη συνείδηση του δικαστή, υπάρχουν οι υψηλότερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εγγυήσεις προσωπικής και λειτουργικής  ανεξαρτησίας των δικαστών.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να πει και ξέρει – και όχι μόνο εκείνη αλλά και όλοι οι συνάδελφοί της – είναι ότι ο ανακριτής που έχει αναλάβει αυτή τη σοβαρή υπόθεση, είναι εξαίρετος και εργάζεται μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης. Εγκαλείται καθημερινά και στοχοποιείται, αλλά παρ’ όλα αυτά καταβάλλει την μεγαλύτερη ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια – και όχι μόνο. Προσέθεσε δε, ότι θαυμάζει την ψυχραιμία και την επιμέλεια του, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε απάντηση ερώτησης σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο των δυο δικαστών της Ρόδου που χειρίστηκαν την υπόθεση του κυκλώματος της Πολεοδομίας του νησιού, επειδή αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, η κυρία Κλάπα επανέλαβε διευκρινιστικά ότι ουδέποτε ζήτησε την πειθαρχική δίωξη των δύο δικαστών – εξάλλου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα από τον κανονισμό – αλλά απλά ζήτησε από το αρμόδιο όργανο επιθεώρησης των δικαστών να διερευνήσει εάν έχουν διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα. Και αυτό, γιατί ναι μεν οι δικαστές απολαύουν της δικαστικής ανεξαρτησίας, αλλά δεν είναι και ανεξέλεγκτοι.

Τέλος, η κυρία Κλάπα χαρακτήρισε πολύ σοβαρή καινοτομία τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, να επιφέρει αλλαγή στον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων, δηλαδή οι ολομέλειες των δικαστηρίων να προεπιλέγουν κάποιους δικαστές, και στην συνέχεια από τον κατάλογο αυτό να εκλέγονται οι πρόεδροι, κλπ.. Μάλιστα, χαρακτήρισε επικίνδυνη την πρόταση να επιλέγονται οι ηγεσίες των δικαστηρίων μόνο από τους δικαστές.

     Μιχάλης Πικραμένος

Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμένος, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, τάχθηκε κατά της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου, διερωτώμενος χαρακτηριστικά, αν αντέχει η χώρα μας ένα Συνταγματικό Δικαστήριο. Αντ΄αυτού πρότεινε να νομοθετηθεί ο συνταγματικός έλεγχος των νομοσχεδίων από δικαστικό σχηματισμό, πριν ψηφιστούν από την Βουλή.

Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ανέφερε ότι το θέμα για εκείνον δεν είναι η αναθεώρηση, καθώς το πρόβλημα στη χώρα είναι η μη συνέχεια της Πολιτείας και ειδικά όταν υπάρχει πελατειακό κράτος και οι βουλευτές ψηφίζουν φωτογραφικές διατάξεις ενόψει εκλογών. Η ποιότητα του δημοσίου διαλόγου είναι χαμηλή, γιατί δεν υπάρχει ένας ικανός δημόσιος διάλογος από την πολιτική σκοπιά, παρατήρησε.

Αναφερόμενος στους δικαστές, ο κ. Πικραμένος είπε ότι αρκετοί εισέρχονται στο δικαστικό σώμα, όχι γιατί αγαπούν τη Δικαιοσύνη, αλλά επειδή οι αποδοχές είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, άφησε αιχμές κατά των μέσων ενημέρωσης, πανεπιστημιακών καθηγητών, δικηγόρων, επιχειρηματιών κλπ., καθώς μόνο επικρίνουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων και δεν αναφέρονται στην έκδοση θετικών αποφάσεων, δημιουργώντας έτσι αρνητικές εικόνες για τα δικαστήρια και ειδικά για το ΣτΕ.

Στο δεύτερο πάνελ για «το ρόλο  της ανταγωνιστικότητας στην ενίσχυση της δημοκρατίας» συμμετείχαν, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Ο κ. Σαρμάς, σε αντίθεση με τον κ. Πικραμένο, τάχθηκε υπέρ της σύστασης Συνταγματικού Δικαστηρίου, με το σκεπτικό ότι συνεχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επεκτείνεται στα ελληνικά δρώμενα και ειδικά σε νομοθετικό και οικονομικό επίπεδο.

Ως προς την αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Σαρμάς είπε ότι εφόσον το αποφάσισε και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκείνος δεν έχει να προσθέσει κάτι, ενώ τάχθηκε υπέρ της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, να γίνεται από τις ολομέλειες των δικαστηρίων η προεπιλογή των δικαστών που θα καταλάβουν τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων.

Σε ερώτηση-παρατήρηση ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς, ο κ. Σαρμάς συμφώνησε, διευκρινίζοντας ότι μόνο η τελευταία ήταν επιτυχής και προσέθεσε ότι χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες.

Ο κ. Φλωρίδης, αναφερόμενος στην τροπολογία που θα καταθέσει στην Βουλή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε οι υπουργοί και υφυπουργοί να δικάζονται όπως και οι πολίτες από τον φυσικό δικαστή τους, επισήμανε ότι η Βουλή έχει τα φίλτρα. Δηλαδή, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής θα ασκεί τη δίωξη και μετά θα έχει το λόγο ο τακτικός δικαστής, χωρίς να υπάρχει άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία που να μπορεί να επιφέρει απαξιωτικές συμπεριφορές.

Σχετικά με τις νομοθετικές αλλαγές που επέφερε στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης (νέος δικαστικός χάρτης, ενσωμάτωση των 1.000 ειρηνοδικών στα πρωτοδικεία, κλπ.) ο κ. Φλωρίδης, διευκρίνισε ότι έχουν ήδη αποδώσει, αλλά σε δύο χρόνια από τώρα η εικόνα της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ διαφορετική, γιατί όλες οι αλλαγές που έγιναν θα έχουν αποδώσει.

Για την απαξίωση της Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης επέρριψε ευθύνες σε όσους μετέχουν στο δημόσιο βίο της χώρας και το κάνουν με τοξικό τρόπο, ενώ για τον εκσυγχρονισμό της υποσχέθηκε ότι σε δύο χρόνια από τώρα, η εικόνα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε, γιατί θα έχουν αποδώσει όλα τα νομοθετικά  μέτρα που έχει λάβει. 

Στο τρίτο πάνελ για «το ρόλο  της ανταγωνιστικότητας στην ενίσχυση της δημοκρατίας», η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Ειρήνη-Μαίρη Σαρπ, ανέφερε ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι πολλές στη χώρα μας και δεν ξέρει αν χρειάζονται όλες, καθώς είναι άγνωστο ποιον σκοπό εξυπηρετούν. Ανέφερε μάλιστα, ότι κάποιες δεν έχουν επαρκή μέσα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αν και ο απολογισμός τους έχει θετικό πρόσιμο. 

Σε σχέση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είπε ότι αφορά τον καταναλωτή, προστατεύει τις επιχειρήσεις και δίνει τη δυνατότητα για οικονομική ελευθερία και μια αγορά ανοιχτή σε όλους, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές. 

Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι η επιτροπή λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς να εξετάζει το μέγεθος των επιχειρήσεων και έχει επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, πρόστιμα που πηγαίνουν στην ΑΑΔΕ προς είσπραξη. 

Για την επιτροπή Ανταγωνισμού, η κυρία Σάρπ είπε ότι ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα και έχει καταταγεί μεταξύ των 10 καλύτερων σε διεθνές επίπεδο.

Loading

Play