Διαγωνισμός για την Ανάπλαση της ΔΕΘ: Προγραμματισμός και Στρατηγική Ανάπτυξης μέχρι το 2030

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για τον διαγωνισμό που αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ, με στόχο την προκήρυξή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου. Στον Αύγουστο υπεγράφη η ανάθεση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και διοίκησης ΔΕΘ, με την ομάδα ωρίμανσης στρατηγικών έργων του ΤΑΙΠΕΔ να αναλαμβάνει την τρέχουσα διαδικασία. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Υπερταμείου, Στέφανος Θεοδωρίδης, παρουσίασε τις σχετικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Υπερταμείου, στα εγκαίνια του περιπτέρου του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι ο φάκελος του έργου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με τις αναθέσεις να προγραμματίζονται για το 2025 και τις κατασκευές να ξεκινούν αρχές του 2026. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο έως το 2030. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο εμβληματικό, υποδεικνύοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο έκτασης περίπου 100 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει υποδομές, ξενοδοχείο που θα υποστηρίζει το συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο, καθώς και θέσεις πάρκινγκ.

Αναφορικά με το πρώην στρατόπεδο Γκόνου, ανακοίνωσε ότι ελήφθη η απόφαση για την ένταξή του στο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού της οικονομίας για τη βόρεια Ελλάδα. Σκοπός είναι η μετατροπή του σε κόμβο εμπορευματοκιβωτίων, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και δημιουργώντας 3.000 θέσεις εργασίας.

Σχετικά με την ανακαίνιση και αναβίωση του παλιού κυβερνείου της πόλης, δήλωσε ότι θα μετατραπεί σε έναν χώρο πολιτισμού και δραστηριότητας με τη συνεργασία της Ελληνικής Βουλής, της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου. Ο πρόεδρος του Υπερταμείου επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει τη δυνατότητα να γίνει η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης στη βόρεια Ελλάδα, εστιάζοντας στην αποστολή του Υπερταμείου για την επιτάχυνση και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του, καθώς και σε άμεσες επενδύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και διευθύνων σύμβουλος της Biosolids ΑΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, επισήμανε ότι οι περιφερειακές ανισότητες αυξάνονται, όμως η βόρεια Ελλάδα διαθέτει τα εχέγγυα για να προωθήσει ανάπτυξη. Αναφέρθηκε σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας και οι πράσινες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βέττας, σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια και το ανθρώπινο κεφάλαιο, η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, καθώς και ο πρωτογενής τομέας με τεχνολογίες ακριβείας, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας.

©

Loading