Ανακαλύψεις σχετικά με τον αστεροειδή Bennu ρίχνουν φως στη σύνθεση που ενδέχεται να έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη της ζωής. Αρκετές δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της γέννησης του ηλιακού μας συστήματος, ένας αδιαμόρφωτος κόσμος περιφερόταν γύρω από τον ήλιο. Αυτή η διαδικασία κορυφώθηκε με μια καταστροφική σύγκρουση που οδήγησε στη διάλυση του κόσμου αυτού, από το οποίο ένα τμήμα σχημάτισε τον αστεροειδή Bennu. Τα δείγματα που επιστράφηκαν από το ρομποτικό διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx περιέχουν πλούσια επίπεδα χημικών στοιχείων κρίσιμων για την ύπαρξη ζωής.
Η καθηγήτρια Σάρα Ράσελ, κοσμική ορυκτολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας μελέτης στο Nature, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τα δείγματα του Bennu είναι εκπληκτικά. Η ποικιλία των μορίων και των ορυκτών που ανευρέθηκαν δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο δείγμα εκτός Γης.
Τα αποτελέσματα αυτών των αποστολών θα αναδείξουν στοιχεία στην έκθεση του Βρετανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με τίτλο ‘Space: Could Life Exist Beyond Earth?’. Η Ράσελ σημείωσε ότι οι χημικοί δομικοί λίθοι της ζωής υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες και σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι μετεωρίτες, ενώ τα υλικά από το Bennu έχουν βρεθεί να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά τα συστατικά.
Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι η ζωή αναπτύχθηκε στον ίδιο τον Bennu, αλλά υποστηρίζουν ότι άλλοι παρόμοιοι αστεροειδείς ενδέχεται να έχουν προσφέρει τα απαραίτητα συστατικά για την εμφάνιση της ζωής σε άλλους κόσμους, συμπεριλαμβανομένης της Γης. Η μελέτη και οι αποστολές που ακολουθούν σε πλανήτες όπως ο Άρης και τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου, όπως η Ευρώπη και ο Γανυμήδης, αναμένεται να αποκαλύψουν περισσότερα σχετικά με τη ζωή εκτός Γης.
Το OSIRIS-REx έχει επιστρέψει με 120 γραμμάρια σκόνης από τον Bennu, από τα οποία περίπου 200 mg έχουν παραχωρηθεί για μελέτη. Όπως σημειώνει η Ράσελ, τα δείγματα αποδεικνύουν την ύπαρξη κρίσιμων ενώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ζωής.
Η προοπτική ύπαρξης ζωής σε άλλους κόσμους έχει γίνει πιο επιτακτική, με τις τελευταίες παρατηρήσεις του εξωπλανήτη K2-18b από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι οποίες ανέδειξαν χημικές ενώσεις που σχετίζονται με έμβια συστήματα στη Γη. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η αποδοχή της ύπαρξης ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος είναι δύσκολη, ωστόσο οι μη γήινες μορφές ζωής εντός του ηλιακού μας συστήματος προσφέρουν μεγαλύτερη πιθανότητα για μελέτη και κατανόηση της δυνατότητας ζωής σε άλλους κόσμους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr