Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την υποδοχή του Νετανιάχου από τις ΗΠΑ, ζητώντας σεβασμό της διεθνούς δικαιοσύνης. Η Διεθνής Αμνηστία, σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, καταφέρνει σφοδρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη φιλοξενία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τη βία του Ισραήλ στη Γάζα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παραβλέπει τις απαιτήσεις για διεθνή δικαιοσύνη αναφορικά με την Παλαιστίνη, επιτρέποντας στον Νετανιάχου να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Νετανιάχου γίνεται ο πρώτος ξένος ηγέτης που καλωσορίζεται από τον πρόεδρο Τραμπ από την ημέρα της ορκωμοσίας του. Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ έχουν νομική υποχρέωση να εκδίδουν ή να διώκουν άτομα κατηγορούμενα για εγκλήματα πολέμου. Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στις φονικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα, που έχει προκαλέσει πάνω από 47.500 θανάτους και έχει αφήσει την περιοχή σε κατάσταση πλήρους ερείπωσης.
Επιπλέον, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης και για άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ενισχύοντας την ανάγκη για λογοδοσία σχετικά με τις δράσεις του Ισραήλ. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων στη Γάζα, τονίζοντας την ευθύνη τους να προλαμβάνουν τη γενοκτονία.
Η συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου αναμένεται να εστιάσει στη σύγκρουση στη Γάζα και τις περιφερειακές προκλήσεις που σχετίζονται με το Ιράν και τη Χαμάς, καθιστώντας σαφές ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να παραμένουν στο προσκήνιο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr