Δικογραφία για Καραμανλή: Αναμένονται εξελίξεις στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

Δικογραφία για Καραμανλή: Αναμένονται εξελίξεις στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

Αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τη δικογραφία για τους πρώην υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη στη Βουλή. Η Βουλή βρίσκεται σε αναμονή της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί από τον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη, η οποία αφορά τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Η επίμαχη δικογραφία, όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, πριν φτάσει στο Κοινοβούλιο, περνά από τη διαδρομή Άρειος Πάγος – υπουργείο Δικαιοσύνης, γεγονός που καθυστερεί την κατάθεσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία αναμένεται να φτάσει στη Βουλή στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς. Μόλις αυτή παραληφθεί, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να την αναγνώσουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κοινοβουλίου. Οι βουλευτές μπορούν να κρατούν σημειώσεις, αλλά δεν θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αντίγραφα, το οποίο ανήκει αποκλειστικά στα εγκαλούμενα πρόσωπα.

Ακολουθεί η διαδικασία, όπου 30 βουλευτές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, αναφέροντας τα πρόσωπα που θα ελεγχθούν καθώς και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που απορρέουν από τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εφόσον η πρόταση κατατεθεί από την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Βουλής θα έχει περιθώριο 22 ημερών για να εγγράψει ειδική ημερήσια διάταξη στην Ολομέλεια, όπου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η σύσταση της επιτροπής.

Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες αξιόποινες πράξεις αποδίδονται στους δύο πρώην υπουργούς και σε ποια πραγματικά περιστατικά στηρίζονται. Ειδικότερα, οι ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις του κ. Σπίρτζη, εφόσον δεν είναι διαρκείς, έχουν παραγραφεί. Αντίθετα, για τον κ. Καραμανλή, οι όποιες πράξεις ή παραλείψεις έγιναν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 παραμένουν ανοιχτές.

Επιπλέον, το Σύνταγμα ορίζει ότι αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτήσει ειδική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δίωξης με βάση τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο να επηρεάσει την ερμηνεία της δικογραφίας, αλλά αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος. Η Βουλή θα παραπέμψει την υπόθεση σε ειδικό δικαστήριο, αναθέτοντας και πάλι την ανάκριση στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play