Το διαχρονικό μουσείο στα Τρίκαλα προγραμματίζεται για αναβάθμιση και πολιτιστική ανάδειξη της περιοχής. Ένα νέο μουσείο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στην πόλη Τρίκαλα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον πολλαπλασιασμό των μουσείων στη χώρα μας, ώστε να αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα κάθε περιοχής, στο πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης. Αυτός ο σχεδιασμός επιβεβαιώνεται και από την απόφαση να εγκατασταθεί το μουσείο στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΑΞ.ΥΠ στα Τρίκαλα.
Οι εργασίες για τη δημιουργία του μουσείου περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της λειτουργικότητας του κτηρίου και την αναβάθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης για την υποστήριξη της νέας του χρήσης. Η δομική αποκατάσταση του κτηρίου θα διασφαλίσει την τήρηση των σύγχρονων απαιτήσεων και κανονιστικών προδιαγραφών, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, η ενεργειακή αναβάθμιση και η προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία θα είναι βασικές προτεραιότητες κατά την υλοποίηση του έργου.
Η ιστορία του κτιρίου είναι πλούσια, καθώς το Διαχρονικό Μουσείο θα λειτουργήσει σε ένα κτίριο που προηγουμένως στέγαζε το Στρατηγείο και την Ταξιαρχία Υποστηρίξεως του Α’ Σώματος Στρατού. Το κτίριο αυτό, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1929 και 1939, αξιοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με σκοπό να φιλοξενήσει το νέο μουσείο και τις υποστηρικτικές του λειτουργίες.
Η μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων του Διαχρονικού Μουσείου θα αναπτυχθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου, με επιφάνεια περίπου 580 τ.μ. και θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Ο σχεδιασμός της έκθεσης προνοεί την τήρηση της δομής του κτιρίου, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις στο κέλυφος.
Η εγκατάσταση αυτή θα στεγάσει, εκτός από τη μόνιμη έκθεση, και τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, καθώς και χώρους υποστήριξης όπως υποδοχή, πωλητήριο, βεστιάριο, και χώρο εκδηλώσεων. Η μουσειογραφική προσέγγιση του μουσείου αποσκοπεί να αναδείξει τη φυσιογνωμία της περιοχής με τη χρήση εικαστικών στοιχείων που παραπέμπουν στην τοπογραφία της, επιτυγχάνοντας παράλληλα την προσβασιμότητα σε όλα τα εκθέματα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
