Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, σημαντικός κριτικός και δημοσιογράφος, άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο των γραμμάτων. Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ένας από τους πιο εμβληματικούς κριτικούς και δοκιμιογράφους της ελληνικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924 και απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών. Η σταδιοδρομία του Ραυτόπουλου διαγράφει τη σημαντική πορεία του στη μαρξιστική κριτική κατά την μεταπολεμική περίοδο, με αφετηρία τη συνεργασία του με το περιοδικό της ΕΠΟΝ Νέα Γενιά.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, συνεργάστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες της λογοτεχνίας, όπως τον Κώστα Κουλουφάκο, τον Τίτο Πατρίκιο και τον Πορφύρη Κονίδη, με αποτέλεσμα να ιδρύσουν το αριστερό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης, το οποίο κυκλοφόρησε από το 1954 έως το 1967, όταν και διακόπηκε λόγω της δικτατορίας. Το 2013, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητά του στον πολιτισμό μας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), ο Ραυτόπουλος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, διέφυγε στη Γαλλία και συμμετείχε σε σημαντικές λογοτεχνικές δραστηριότητες στο Παρίσι. Μετά τη μεταπολίτευση, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού Ηριδανός και δημοσίευσε κριτικά έργα που εξερεύνησαν την τέχνη και την εξουσία, με πολλές από τις δουλειές του να γίνονται θεμελιώδεις αναφορές για την ελληνική λογοτεχνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr