Δημήτρης Τσάτσος: Υποστηρικτής του δημοσιογραφικού λόγου

Δημήτρης Τσάτσος: Υποστηρικτής του δημοσιογραφικού λόγου

Δημήτρης Τσάτσος αναλύει την κρίση της πολιτικής και τη σημασία της δημοσιογραφίας για τη Δημοκρατία. Καλούμε τους αναγνώστες να εμβαθύνουν στο φαινόμενο της πολιτικής κρίσης, εστιάζοντας στους δύο κύριους παράγοντες: τον επαγγελματισμό στην πολιτική και την ιδιωτικοποίηση των πολιτικών διαδικασιών. Σήμερα, επισημαίνω την ανησυχητική τάση της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών της Δημοκρατίας, όπως είναι η δημοσιογραφία. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε αποδυνάμωση της Δημοκρατίας και σε κοινωνικό εκφυλισμό. Οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και επαγγελματιών, συχνά αναζητούν να ρίξουν την ευθύνη της κρίσης στους πολιτικούς, στα κόμματα και στις κυβερνητικές αρχές, αλλά αυτή η αντίληψη είναι επιφανειακή και δεν αγγίζει την πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Αναφέρομαι σήμερα σε έναν άλλο, αναπτυσσόμενο παράγοντα, που εκφράζει τη σοβαρή ιδιωτικοποίηση της δημοσιογραφίας, φαινόμενο το οποίο αποκαλώ χυδαιογράφημα. Με αυτόν τον όρο εννοώ ένα συγκεκριμένο είδος δημοσιογραφίας που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και παραβιάζει τις αξίες που στηρίζουν τη Δημοκρατία. Το χυδαιογράφημα διαφέρει από τη σοβαρή δημοσιογραφία, καθώς δεν διατυπώνεται με επαγγελματισμό αλλά επιδιώκει να πλήξει τον άλλον μέσω συκοφάντησης και παραπληροφόρησης.

Ο χυδαιογράφος, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου, δεν διαθέτει το κύρος που χρειάζεται για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, γίνεται όργανο του προσωπικού του μίσους, προσπαθώντας να διασύρει τους άλλους και να ικανοποιήσει τις προσωπικές του ατζέντες. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το χυδαιογράφημα δεν εκφράζεται πάντα με χυδαίους όρους· οι σκοποί του είναι εξίσου χυδαίοι, ακόμη και αν δεν το εκφράζουν πάντα οι λέξεις που χρησιμοποιούνται.

Η δημοσιογραφία απαιτεί την προάσπιση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας της πληροφορίας, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η διάκριση μεταξύ δημοσιογράφου και χυδαιογράφου είναι απαραίτητη, καθώς προστατεύει τους πολίτες από την παραπληροφόρηση και την καταστροφή των αξιών που διαμορφώνουν μια υγιή κοινωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play