«Συνταγματική αναθεώρηση, προκλήσεις και παγίδες» ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
Το βασικό ερώτημα που τέθηκε από την συντονίστρια του πάνελ, Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Έρευνας στην diaNEOsis, ήταν: Χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος και σε τι εύρος;
Τις απαντήσεις κλήθηκαν να δώσουν οι τέσσερεις προσκεκλημένοι ειδικοί: η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δελλής.
«Το Σύνταγμα είναι εκεί και μας περιμένει να το διαβάσουμε σωστά. Έχει αυτοτέλεια και μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα χωρίς αναθεώρηση», επεσήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «είναι σημαντικό να δούμε ότι δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το σύνταγμα ως πινάκιο αλλά ούτε και ως αποτυχία των δημοσίων πολιτικών και του πολιτικού συστήματος».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη κατανόησης των αναξιοποίητων συνταγματικών κοιτασμάτων, προσθέτοντας ότι «η πρώτη συζήτηση που μπορούμε να κάνουμε είναι για τα υφιστάμενα κοιτάσματα κανονιστικών ρυθμίσεων τα οποία είναι πάρα πολλά».
Ο Γιώργος Δελλής ανέφερε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε το υφιστάμενο σύνταγμα» και ότι η εφαρμογή του Συντάγματος είναι πιο κρίσιμη από την αναθεώρησή του.
Στη συνέχεια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο δεν είναι η αναθεώρηση του συντάγματος αλλά η εφαρμογή του».
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του ΠτΔ, επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι ενωτικός και να εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης πρότεινε ότι «η αναθεώρηση δεν απαιτείται να είναι σαρωτική ή μηδενιστική» και ότι πρέπει να επιδιώκουμε μια πιο λογοδοτούσα κυβέρνηση και μία πιο ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «αναθεώρηση που να θίγει ουσιαστικά ζητήματα δεν μπορεί να γίνει, καθώς δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ανέφερε επίσης ότι «μπορούμε να ζήσουμε μια χαρά χωρίς αναθεώρηση».
Ενώ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «όποια αναθεώρηση και να γίνει, δεν θα δούμε βελτίωση, αφού το πρόβλημα της δικαιοσύνης είναι πολυπαραγοντικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ