Πτώση της υποστήριξης προς την Ουκρανία καταγράφεται στην Ευρώπη, ενώ οι Αμερικανοί διχάζονται για τη στρατηγική βοήθειας. Τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου έχει αλλάξει ριζικά, όπως και η κοινή γνώμη. Η επιθυμία για στήριξη στο Κίεβο έως τη νίκη καταγράφει σημαντική πτώση σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης , με τις απόψεις των πολιτών να δείχνουν έλλειψη υπομονής για μία παρατεταμένη σύγκρουση. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μία από την YouGov σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και μία από την Gallup στις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν αυτή τη μεταστροφή.
Η έρευνα του YouGov δείχνει ότι η υποστήριξη για μια εναλλακτική λύση στον πόλεμο, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι πλέον η προτιμώμενη επιλογή σε τέσσερις από τις επτά χώρες , υποδηλώνοντας ότι οι πολίτες στρέφονται προς την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι συμμετέχοντες επισημαίνουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη δυνατότητα του Ντ. Τραμπ να μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, εφόσον επιστρέψει στην εξουσία.
Οι διαφορές στις προτιμήσεις για τη στρατηγική στήριξης παραμένουν έντονες και μεταξύ των Αμερικανών. Η μισή σχεδόν Αμερικανική κοινότητα προτιμά να επιτευχθεί ένα άμεσο τέλος στη σύγκρουση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα επανακαταλάβει όλα τα εδάφη της. Οι ρεπουμπλικάνοι δείχνουν μεγαλύτερη τάση για μια γρήγορη λύση, σε αντίθεση με τους δημοκρατικούς που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη δέσμευση.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην έχουν κάνει αρκετά για να στηρίξουν την Ουκρανία, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύει ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας και η στρατιωτική βοήθεια δεν επαρκούν. Η συνεχής παρακολούθηση της κοινής γνώμης θα είναι κρίσιμη για την κατανόηση της εξελισσόμενης δυναμικής στη σύγκρουση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr