Διπλή εκτόξευση εμπορικών σεληνακάτων στην κούρσα επιστροφής στη Σελήνη

Διπλή εκτόξευση εμπορικών σεληνακάτων στην κούρσα επιστροφής στη Σελήνη

Διπλή εκτόξευση σεληνακάτων από ΗΠΑ και Ιαπωνία ενισχύει τη νέα διεθνή κούρσα για τη Σελήνη. Δύο σεληνάκατοι ιδιωτικών εταιρειών, μία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μία από την Ιαπωνία, εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τη Φλόριντα χρησιμοποιώντας τον ίδιο πύραυλο της SpaceX. Αυτή η ασυνήθιστη διπλή εκτόξευση εντάσσεται στη νέα διεθνή κούρσα για την εδραίωση παρουσίας στη Σελήνη. Η ιαπωνική εταιρεία διαστημικής εξερεύνησης ispace εκτόξευσε το Hakuto-R Mission 2, τη δεύτερη αποστολή της που θα επιχειρήσει προσσελήνωση. Η αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας τον Απρίλιο του 2023, λόγω εσφαλμένου υπολογισμού του ύψους στα τελευταία λεπτά, δεν πτόησε την εταιρεία.

Για την αμερικανική Firefly Aerospace, με έδρα το Τέξας, η εκτόξευση αυτή είναι η πρώτη. Η σεληνάκατός της Blue Ghost είναι η τρίτη ιδιωτική αποστολή που χρηματοδοτεί η NASA μέσω του προγράμματος Εμπορικών Υπηρεσιών Σεληνιακών Φορτίων (CLPS). Ο διευθύνων σύμβουλος της ispace, Τακέσι Χακαμάντα, δήλωσε ότι η διπλή εκτόξευση αποτελεί σύμβολο των αυξανόμενων εμπορικών αποστολών στη Σελήνη.

Η μείωση του κόστους εκτόξευσης φορτίων και η ανακάλυψη φυσικών πόρων, όπως ο πάγος νερού, αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τη Σελήνη, θυμίζοντας τον διαστημικό ανταγωνισμό του Ψυχρού Πολέμου. Η σεληνάκατος Resilience της ispace μεταφέρει έξι φορτία συνολικής αξίας 16 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού ρομπότ που θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια.

Το Resilience θα πραγματοποιήσει πολλαπλά περάσματα γύρω από τη Γη και τη Σελήνη σε μια διαδρομή εξοικονόμησης καυσίμου που θα διαρκέσει 4-5 μήνες, ενώ το Blue Ghost της Firefly θα χρειαστεί μόλις 45 ημέρες για να φτάσει στο φεγγάρι, μεταφέροντας 11 φορτία για πελάτες της. Και οι δύο αποστολές προγραμματίζεται να διαρκέσουν μία σεληνιακή ημέρα ή περίπου δύο εβδομάδες, και δεν είναι σχεδιασμένες να αντέχουν τη μακρά σεληνιακή νύχτα.

Η NASA προχωρά με το σχέδιο CLPS στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, στοχεύοντας στην επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη το 2027, αν και οι πιθανές καθυστερήσεις είναι ορατές. Η Κίνα σχεδιάζει επίσης αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι το 2030, αναδεικνύοντας την παγκόσμια προσπάθεια για την επανάκαμψη στη Σελήνη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play