Το ΔΝΤ προτείνει ενοποίηση της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και μείωση τιμών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη συνεργασία για τις επενδύσεις και την ενοποίηση της κατακερματισμένης, όπως την αποκαλεί, αγοράς ενέργειας της ΕΕ. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι τιμές και να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών απέναντι στους αντιπάλους τους από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ συνδυάσουν τις ενεργειακές τους αγορές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στοχεύει στην ανάπτυξη νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, ενάντια στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την παύση των φθηνών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τις ευρωπαϊκές εταιρείες να πληρώνουν διπλάσια για ηλεκτρική ενέργεια σε σύγκριση με τους Αμερικανούς ανταγωνιστές τους.
Το έγγραφο του ΔΝΤ, το οποίο προετοιμάστηκε ενόψει των συνομιλιών με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, τονίζει ότι η ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ενώ θα συμβάλλει και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις σημαντικές διαφορές στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, που καθιστούν την αγορά κατακερματισμένη. Το ΔΝΤ προτείνει ότι ο κατακερματισμός θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω μεγαλύτερης διασυνοριακής συνεργασίας και ενίσχυσης των διασυνοριακών δικτύων.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι χώρες που εισάγουν και εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια συχνά διστάζουν να προχωρήσουν σε περισσότερες διασυνοριακές συναλλαγές, με τις χώρες χαμηλού κόστους να είναι επιφυλακτικές απέναντι στην ενοποίηση λόγω του φόβου αύξησης των εγχώριων τιμών. Επιπλέον, οι χώρες με υψηλότερες τιμές ενέργειας ενδέχεται να είναι απρόθυμες να ανοίξουν τις αγορές τους σε φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr