ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξανόμενη ανησυχία για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου

ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξανόμενη ανησυχία για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου

Ανησυχία εκφράζει το ΔΝΤ για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Στις πρόσφατες Εαρινές Συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι περισσότεροι συμμετέχοντες επέστρεψαν χωρίς σαφείς απαντήσεις, καθώς αναζητούσαν τρόπους να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ήταν περιζήτητος, με τους υπουργούς άλλων χωρών να επιδιώκουν συνάντηση μαζί του για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τους δασμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, όποιοι κατόρθωσαν να κλείσουν ραντεβού άκουσαν από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τους προτρέπουν να είναι υπομονετικοί, ενώ δεν υπήρξε καμία οριστική συμφωνία, παρά την παραλαβή 18 γραπτών προτάσεων και την ανακοίνωση ενός πλήρους προγράμματος διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση Τραμπ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα χαρακτηρίστηκαν παραγωγικές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει απτά αποτελέσματα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο αργά από το αναμενόμενο, φθάνοντας το 4,3% το 2025 και το 3,6% το 2026. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, τόνισε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με την πολυπλοκότητα και τη ρευστότητα της τρέχουσας συγκυρίας να απαιτούν προσεκτική προσέγγιση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισήμανε την ανησυχία των χωρών-μελών για το σοκ αβεβαιότητας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις θα συμβάλλουν στην ανακούφιση από τις δασμολογικές πιέσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ιντερμίτ Γκιλ, προειδοποίησε για τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους στις αναδυόμενες αγορές και τόνισε ότι οι δασμοί ενδέχεται να επιβραδύνουν σημαντικά το εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρίσιμες για την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

Η ανακοίνωση του Σκοτ Μπέσεντ σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα καταγράφηκε ως μια από τις πιο θετικές εξελίξεις, παρά την κριτική του για την επέκταση των αποστολών τους σε ζητήματα κλίματος και φύλου.

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δασμούς παραμένουν σε εκκρεμότητα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι η κατάσταση μπορεί να αποκλιμακωθεί, αλλά οι εκπρόσωποι του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου διαψεύδουν την πρόοδο στις συζητήσεις. Η εμπιστοσύνη στην οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ τίθεται υπό αμφισβήτηση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζητήσεις εναλλακτικών νομισμάτων από εμπορικούς εταίρους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play