Ο νέος κώδικας δεοντολογίας της Documenta επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό ενόψει της έκδοσης του 2027. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Documenta παρουσίασε έναν ανανεωμένο κώδικα δεοντολογίας, στοχεύοντας να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις από τη διαμάχη που σχετίζεται με τον αντισημιτισμό, η οποία αναστάτωσε την έκθεση το 2022. Η διάσημη γερμανική έκθεση τέχνης προετοιμάζεται για την επερχόμενη έκδοση της το 2027, επιμελημένη από τη Ναόμι Μπέκγουιθ, υπογραμμίζοντας την υποστήριξή της για την ανεκτικότητα και τον σεβασμό προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο κώδικας δηλώνει ότι αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, ρατσισμού και μισανθρωπισμού, προάγοντας έναν διχαστικό ορισμό του αντισημιτισμού.
Αυτή η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει τον ορισμό της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), ο οποίος θεωρεί ότι ο αντισημιτισμός μπορεί να εκφράζεται μέσω ρητορικών και φυσικών επιθέσεων εναντίον Εβραίων. Ο Τζο Τσιάλο, γερουσιαστής πολιτισμού του Βερολίνου, είχε προηγουμένως προσπαθήσει να θεσπίσει μια ρήτρα χρηματοδότησης, προξενώντας όμως αντιδράσεις που τον οδήγησαν να αποσύρει την πρότασή του.
Ο κώδικας επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μορφή αντισημιτισμού δεν θα γίνεται ανεκτή και οι παραβιάσεις του θα διώκονται πειθαρχικά. Αν και η σύνθεση της επιτροπής δεν παρέχει σαφείς ενδείξεις για το πώς θα χειριστεί η Documenta τις σχέσεις της με το Ισραήλ ή τον σιωνισμό, η συμμετοχή σημαντικών προσώπων από τον καλλιτεχνικό κόσμο υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για υπεύθυνη διαχείριση των θεμάτων αυτών.
Στην προηγούμενη έκθεση το 2022, η τοιχογραφία Peoples Justice του Τάρινγκ Πάντι προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις λόγω των αντισημιτικών της αναφορών. Στη συνέχεια, η Documenta αποφάσισε να αφαιρέσει την τοιχογραφία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του διαλόγου και της καλλιτεχνικής ελευθερίας σε σχέση με την ανθρωπιστική ευθύνη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr