Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αναλύουν την τρέχουσα κατάσταση του δολαρίου και τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Στις 15 Αυγούστου 1971, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, διέκοψε ένα επεισόδιο του Bonanza για να ανακοινώσει μια νέα οικονομική πολιτική που θα επηρέαζε βαθιά τις αμερικανικές οικογένειες. Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που περιέγραψε, ξεχώρισε η επιβολή ενός εισαγωγικού δασμού 10% και η κατάργηση της σχέσης του δολαρίου με τον χρυσό. Αυτή η αλλαγή σήμανε το τέλος της εποχής του χρυσού και εγκαινίασε μια νέα πραγματικότητα με κυμαινόμενα νομίσματα.
Σήμερα, σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια αντίστοιχη πρόκληση. Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ένα επιθετικό δασμολογικό καθεστώς που έχει προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η τρέχουσα πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχώρηση της κυριαρχίας του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, ελέγχουν το 57% των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων παγκοσμίως σε δολάρια. Αν η πρόσφατη πτώση του δολαρίου συνεχιστεί, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπορεί να διακυβευτεί, επηρεάζοντας τις διεθνείς σχέσεις και το εμπόριο.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η διατήρηση του αποθεματικού καθεστώτος του δολαρίου δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, δεδομένου ότι η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών νομισμάτων περιορίζει τις επιλογές. Οι παράγοντες που καθορίζουν τη δύναμη του δολαρίου παραμένουν ισχυροί, αλλά η κατάσταση απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση καθώς οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr