Η ιστορική μείωση των γεννήσεων στην ΕΕ προκαλεί ανησυχία για τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες γενιές. Ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στην ΕΕ έφτασε σε ιστορικό χαμηλό πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα των δημογραφικών προκλήσεων της περιοχής. Οι γεννήσεις στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ μειώθηκαν σε 3.665.000 το 2023, το χαμηλότερο από το 1961. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από τα 4 εκατομμύρια γεννήσεις που προβλέπονταν πέρυσι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις πληθυσμού της Eurostat. Η πτώση 5,5% από το 2022 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί έως τώρα.
Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, αναμένεται να ασκήσει πίεση στα κρατικά οικονομικά καθώς οι πληθυσμοί σε ηλικία εργασίας συρρικνώνονται. Δημογραφικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η μακροχρόνια τάση των Ευρωπαίων να έχουν όλο και λιγότερα μωρά μπορεί να έχει επιδεινωθεί από ανησυχίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη χειρότερη άνοδο του πληθωρισμού σε μια γενιά. Επιπλέον, οι νέοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να εδραιωθούν στην αγορά εργασίας, την αγορά κατοικίας και τις προσωπικές σχέσεις.
Καθώς οι άνθρωποι καθυστερούν τη γονεϊκότητα, οι γυναίκες στην περιοχή αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η μέση ηλικία των γυναικών κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού ήταν σχεδόν 30 το 2022, σε σύγκριση με 28,8 το 2013. Η τάση αυτή, που παρατηρείται κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Φινλανδία, απαιτεί από τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για ένα μέλλον χαμηλής γονιμότητας και να εξετάσουν μέτρα ενίσχυσης της μετανάστευσης και της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.