Δύο Επιχορηγήσεις Από Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας Για Ερευνήτριες Του ΙΤΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ανακοίνωσε τον νέο κύκλο επιχορηγήσεων εκκίνησης (Starting Grants) για νέους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη. Στον εν λόγω κύκλο, δύο ελληνικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από το ERC, προέρχονται από ερευνήτριες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Συνολικά, περιλαμβάνονται 494 Starting Grants με συνολική χρηματοδότηση σχεδόν 780 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις βιοεπιστήμες και τη φυσική έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Η πρόσκληση έλαβε 3.474 προτάσεις, από τις οποίες επιλέχθηκε το 14,2%. Οι υπότροφοι προέρχονται από 24 κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες, με τη Γερμανία να λαμβάνει τις περισσότερες επιχορηγήσεις (98).

Η φετινή διαδικασία κατέδειξε αύξηση της συμμετοχής γυναικών ερευνητριών, καθώς το 44% των επιχορηγήσεων κατανεμήθηκε σε γυναίκες, άνοδος σε σύγκριση με το 43% το 2023 και το 39% το 2022. Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Ιλιάνα Ιβάνοβα, δήλωσε ότι παρατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών υποτρόφων μέχρι σήμερα.

Οι δύο ελληνικές επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν στις ερευνήτριες Κωνσταντίνα Κάλφα και Άννα Σιντορένκο, οι οποίες εργάζονται στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ. Η Άννα Σιντορένκο θα χρηματοδοτηθεί για το πρόγραμμα Υπόγειο εμπόριο: Ξετυλίγοντας το θαλάσσιο λαθρεμπόριο μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1853-1914), επιδιώκοντας να διευρύνει τη γνώση μας για τις σχέσεις μεταξύ αυτοκρατοριών.

Στην ανακοίνωσή της, η Σιντορένκο τόνισε ότι η απονομή της επιχορήγησης συνιστά μεγάλη επιτυχία. Αξιολόγησε την ευκαιρία που προσφέρει το ERC Starting Grant σε νέους επιστήμονες ως πολύτιμη, επισημαίνοντας τη σημασία της ανεξαρτητοποίησης και της δημιουργίας ερευνητικών ομάδων στον τομέα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Η Κωνσταντίνα Κάλφα, διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λάβει υποστήριξη για το πρόγραμμα MCH-EsMed: Πώς η μεσαία τάξη στέγασε τον εαυτό της στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο εξετάζει τη σχέση μεταξύ υλικής κουλτούρας, οικογένειας, φύλου και πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, δήλωσε την υπερηφάνεια του για την αναγνώριση του Ινστιτούτου ως μοναδικού ερευνητικού φορέα ανθρωπιστικών επιστημών στην Ελλάδα, με εννέα επιχορηγήσεις από το ERC.

Σε αυτή τη φάση, χρηματοδότηση λαμβάνουν επίσης Έλληνες ερευνητές που βρίσκονται σε ιδρύματα του εξωτερικού, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική συμμετοχή και επιτυχία των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στην Ευρώπη.

©

Loading