Δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ιδανικές μετά τις γιορτινές κραιπάλες

Δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ιδανικές μετά τις γιορτινές κραιπάλες

Ανακαλύψτε δύο υγιεινές και ελαφριές συνταγές ιδανικές για να ξεφύγετε από τις γιορτινές υπερβολές. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στις γιορτές μπορεί να υπερβάλλουμε λίγο με το φαγητό και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές της Πρωτοχρονιάς, είναι σκόπιμο να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις υπερβολές. Γι’ αυτό ακολουθούν δύο συνταγές, οι οποίες είναι τόσο υγιεινές όσο και ελαφριές, που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος στην κουζίνα του Buongiorno, ειδικά για μετά τις κραιπάλες των Χριστουγέννων.

Buddha bowl με κοτόπουλο, λαχανικά και noodles

Τα υλικά

– 200 γρ. noodles ρυζιού

– 1 κ.σ. μέλι

– 150 ml σόγια

– 2 κ.σ. λευκό ξύδι

– 100 γρ. φυστικοβούτυρο

– 400 γρ. στήθος κοτόπουλο

– 50 γρ. τζίντζερ

– 2 φρέσκα κρεμμύδια

– 3 κόκκινες πιπεριές τσίλι

– 2 καρότα

– 100 γρ. κουνουπίδι

– 80 γρ. αρακά

– 1 ματσάκι κόλιανδρος

Για το σερβίρισμα:

– 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο

– 1 αγγούρι

– 1 αβοκάντο

Το μυστικό

Σύμφωνα με τον σεφ, όταν το buddha bowl είναι έτοιμο, δεν ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, αλλά τα απολαμβάνουμε ένα προς ένα.

Η διαδικασία

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα noodles ρυζιού και προσθέτουμε καυτό νερό από τον βραστήρα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι, λίγο πιπεριά τσίλι και κόλιανδρο, και έτσι δημιουργούμε τη βάση του buddha bowl. Έπειτα, έχουμε δύο επιλογές: είτε να τοποθετήσουμε τα λαχανικά στο μπολ είτε να τα βράσουμε εκ των προτέρων – στην περίπτωση αυτή, επιλέγουμε τη δεύτερη επιλογή.

Για το dressing:

Σε ένα μίξερ αναμειγνύουμε το φυστικοβούτυρο, σόγια, μέλι, λίγο ξύδι και σησαμέλαιο.

Για το κοτόπουλο:

Αφού βράσουμε το κοτόπουλο, το περιχύνουμε με το dressing. Εάν επιθυμούμε να μην το έχουμε βραστό, απλά βάζουμε το dressing πάνω από το κοτόπουλο και το ψήνουμε στον φούρνο.

Στήσιμο buddha bowl:

Μόλις τα noodles είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε ως βάση στο πιάτο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά – αρακά, καρότα, κουνουπίδι – γύρω από τα noodles. Τέλος, περιχύνουμε το dressing πάνω από όλα τα υλικά.

Σαλάτα κινόα με λαχανικά και τόνο

Τα υλικά

– 500 γρ. τόνος σε ηλιέλαιο

– 300 γρ. κινόα

– 400 γρ. ντοματίνια

– 50 γρ. μαύρες ελιές

– 2 πράσινες πιπεριές

– 100 γρ. κάπαρη

– χυμό από 2 λεμόνια

– 1 ματσάκι μαϊντανό

– 1 ματσάκι βασιλικό

– 2 κ.σ. μηλόξιδο

– 100 ml ελαιόλαδο

– 1 κ.γ. μουστάρδα

– αλάτι

– πιπέρι

Το μυστικό

Επειδή η κινόα πρέπει να είναι τραγανή, δεν τη βράζουμε αλλά τη μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για περίπου 1,5 λεπτό.

Η διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι θερμαίνουμε λίγο νερό και προσθέτουμε λευκή και μαύρη κινόα, τη μουλιάζουμε για περίπου 1,5 λεπτό. Σουρώνουμε την κινόα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ όσο είναι ζεστή. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλινο, την πιπεριά, τα ντοματίνια, τις ελιές, τον βασιλικό, την κάπαρη, το ξύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε τον τόνο και ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play