Δύσκολη νύχτα για το Κίεβο: 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από τους βραδινούς βομβαρδισμούς
Yevhenii Zavhorodnii/Global Images Ukraine/Getty Images

Δύσκολη νύχτα για το Κίεβο: 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν από τους βραδινούς βομβαρδισμούς

Αν και οι σειρήνες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Κίεβο, η επίθεση της Πέμπτης ξύπνησε έντονα τις μνήμες των πρώτων φάσεων του πολέμου.

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν επί έξι ώρες στο Κίεβο τα ξημερώματα της Πέμπτης, γεμίζοντας την πόλη με πανικό. Παραγωγός του CNN περιέγραψε πως περίμενε σε διάδρομο με το παιδί του, ακούγοντας drone να πετάει έξω από το παράθυρο.

Αν και οι σειρήνες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Κίεβο, η επίθεση της Πέμπτης ξύπνησε έντονα τις μνήμες των πρώτων φάσεων του πολέμου. Φωτογραφίες των σωστικών συνεργείων δείχνουν φλεγόμενα κτίρια και κατεστραμμένες κατοικίες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από τη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η επίθεση κράτησε τους κατοίκους σε ένταση για περίπου 11 ώρες, με πολλούς να μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, ενώ δυνατές εκρήξεις αντηχούσαν σε όλη την πόλη, σύμφωνα με το AP. Οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε δημόσια καταφύγια αεροπορικών επιθέσεων, μερικές από αυτές φέρνοντας γάτες και σκύλους. Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν γύρω στη 1 π.μ., έπληξαν τουλάχιστον πέντε γειτονιές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλές κατοικίες. Περίπου 90 άτομα τραυματίστηκαν.

Περίπου 70 πύραυλοι έπεσαν σε Κίεβο, Χάρκοβο και Οδησσό, με συνολικά 216 drones να σφυροκοπούν τους αμάχους.

«Το πρώτο που ένιωσα ήταν φόβος», είπε η Ίρινα Τζεν, κάτοικος πληγείσας περιοχής. «Δεν καταλαβαίνεις τίποτα όταν ξυπνάς μέσα στη νύχτα από μία έκρηξη. Εσύ ζεις, αλλά οι γονείς σου, τα παιδιά σου; Δεν ξέρεις πού χτύπησε».

«Πήγαμε στον διάδρομο, ήταν πιο ασφαλές, και αρχίσαμε να τηλεφωνούμε στους δικούς μας να δούμε αν είναι ζωντανοί. Και όταν βγήκαμε έξω και τα είδαμε όλα, ήταν φρίκη».

Διασώστες, μηχανικοί και σκυλιά ανίχνευσης προσπαθούσαν την Τετάρτη να εντοπίσουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα σπιτιού στην περιοχή Σβιατοσίνσκι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο.

«Οι διασώστες κάνουν ό,τι μπορούν για να καθαρίσουν τα ερείπια όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. «Προς το παρόν τα καθαρίζουμε χειρωνακτικά, δεν χρησιμοποιούμε μηχανήματα, γιατί μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι από κάτω».

Ο Κλιμένκο ανέφερε πως συνολικά οκτώ περιοχές επλήγησαν από τη «μαζική, συνδυασμένη ρωσική επίθεση»: Ζιτομίρ, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Πολτάβα, Χμελνίτσκι, Σούμι και Ζαπορίζια.

Το βράδυ της Πέμπτης, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο κρατικό πρακτορείο TASS πως συγκρότημα εκκλησίας στην περιοχή Μπέλγκοροντ κάηκε ολοσχερώς έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Οι ρωσικές επιθέσεις ήρθαν λίγο μετά τη νέα δημόσια αντιπαράθεση Τραμπ – Ζελένσκι, με αφορμή το μέλλον της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ για ειρηνευτική συμφωνία, έχει προταθεί – σύμφωνα με πηγές του CNN – η αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία. Μία τέτοια κίνηση θα ανέτρεπε δέκα χρόνια αμερικανικής πολιτικής και θα αμφισβητούσε τη μεταπολεμική αρχή ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν διά της βίας.

Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει το ουκρανικό Σύνταγμα και δεν είναι αποδεκτό. Ο Τραμπ, σχολιάζοντας την Τετάρτη, δήλωσε πως η στάση του Ζελένσκι είναι «πολύ επιζήμια για τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία».

«Δηλώσεις σαν αυτές του Ζελένσκι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη λήξη του πολέμου. Δεν έχει τίποτα για να καυχιέται!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, είπε στο CNN ότι οι συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς, θετικές και παραγωγικές».

Ωστόσο, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με το Κίεβο, κυρίως ως προς τη σειρά των εξελίξεων – δηλαδή αν προηγηθεί εκεχειρία ή η αποδοχή του αμερικανικού πλαισίου.

Παρά τις δυσκολίες, οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, εφόσον υπάρξει συμφωνία με βάση το πλαίσιο που έχουν καταθέσει.

Loading

Play