Καθημερινές διακρίσεις και ρατσισμός: Δεδομένα έρευνας αναδεικνύουν τις προκλήσεις για τους μουσουλμάνους στην ΕΕ. Οι μισοί από τους μουσουλμάνους που ζουν μέσα στην ΕΕ λένε πως υφίστανται καθημερινά διακρίσεις, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μια κατάσταση που είχε επιδεινωθεί πριν ακόμη από την κορύφωση του μίσους που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.
Η σύγκριση με το 2016 δείχνει ότι από τα 9.600 πρόσωπα που ερωτήθηκαν στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2021 ως τον Οκτώβριο 2022 σε 13 χώρες της ΕΕ, σχεδόν ένας μουσουλμάνος στους δύο είπε ότι αντιμετωπίζει ρατσισμό στην καθημερινή ζωή του, σε σύγκριση με 39% το 2016, όταν είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη μελέτη.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι μελέτες δείχνουν μια κορύφωση του μίσους εναντίον των μουσουλμάνων, που τροφοδοτείται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, προσθέτει η Ρομέν. Η Αυστρία (71%) και η Γερμανία (68%) είναι οι δύο χώρες στις οποίες διαμαρτύρονται περισσότερο ότι είναι θύματα ρατσισμού. Ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στην αναζήτηση στέγης, η έρευνα κάνει λόγο για μια κάθετη άνοδο των διακρίσεων, με τις γυναίκες που φορούν ενδύματα με βάση τη θρησκεία τους να είναι πιο εκτεθειμένες από τους άνδρες.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, οι μουσουλμάνοι γίνονται στόχοι όχι μόνο εξαιτίας της θρησκείας τους, αλλά επίσης για το χρώμα του δέρματός τους και για την εθνοτική ή μεταναστευτική προέλευση τους. Σχεδόν οι μισοί πιστεύουν πως η τελευταία σύλληψή τους οφειλόταν στο φυλετικό προφίλ τους και ήταν παράνομη, ενώ είναι τρεις φορές πιθανότερο από ότι ο γενικός πληθυσμός να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο.
Μπροστά σε αυτά τα ανησυχητικά συμπεράσματα, ο FRA συνιστά στην ΕΕ να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ρατσισμού εναντίον των μουσουλμάνων, ο οποίος επιδεινώνεται, σύμφωνα με την πρόεδρο του οργανισμού Σίρπα Ραούτιο. Οι μουσουλμάνοι αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη σε μέγεθος θρησκευτική ομάδα της ΕΕ και 26 εκατομμύρια ζουν στο έδαφός της, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Pew Research Center. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω των προσώπων που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.