Τα αλιεύματα της ΕΕ μειώθηκαν το 2023 σε 3,3 εκατομμύρια τόνους, με την Ελλάδα σε θέση-κλειδί στην αλίευση των σαρδελών και γαύρων. Στα 3,3 εκατομμύρια τόνους ανέρχονται τα ψάρια που αλιεύτηκαν από τον στόλο της ΕΕ το 2023, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση στην αλίευση σαρδελών και γαύρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα συνολικά αλιεύματα της ΕΕ το 2023 είναι μειωμένα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από το 2018, όπου αλιεύθηκαν 4,6 εκατ. τόνοι.
Ο αλιευτικός στόλος της Ισπανίας αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 (21%, 698.000 τόνοι), ακολουθούμενη από τη Δανία (15%, 495.000 τόνοι) και τη Γαλλία (14%, 470.000 τόνοι). Σχεδόν το 10% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ προέρχονται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με κύρια είδη τους σαρδέλες (19%) και τους γαύρους (18%).
Περίπου το 72% των συνολικών ποσοτήτων της ΕΕ αλιεύθηκαν στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, με την ρέγγα, το προσφυγάκι, την παπαλίνα και το σκουμπρί να είναι τα κυριότερα είδη. Το 10% των αλιευμάτων της ΕΕ από Μεσόγειο-Μαύρη Θάλασσα οφείλεται στον ιταλικό στόλο, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με 20%. Τα αλιεύματα στον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό αποτελούν το 6% των συνολικών ευρωπαϊκών αλιευμάτων, με τον τόνο να κυριαρχεί.
Τα κυριότερα είδη στην περιοχή Ανατολικού Κεντρικού Ατλαντικού αφορούν το σαφρίδιο και τον τόνο, με την Ισπανία να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών. Μόνο το 6% των συνολικών ευρωπαϊκών αλιευμάτων προέρχονται από τις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνοντας διάφορους τύπους ψαριών όπως ο μπακαλιάρος και οι καρχαρίες.