ΕΕ-Covid-19: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός

ΕΕ-Covid-19: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μπροστά στον νέο κοροναϊό και την ανάγκη προφύλαξης έναντι της ανεπάρκειας στις προμήθειες εξοπλισμού προστασίας.

Από τον ιό, που έχει καταγράψει περισσότερα από 60.000 κρούσματα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.300 ανθρώπους στην Κίνα, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, έχουν νοσήσει περίπου 30 άνθρωποι σε επτά χώρες της ΕΕ, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί.

Μπροστά στην επιδημία του Covid-19, οι χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, αναφορικά με την καραντίνα, τους ελέγχους των επιβατών, τις συστάσεις στους ταξιδιώτες.

Όμως, σε έναν χώρο όπου η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων είναι ο κανόνας, οι 27 κρίνουν απαραίτητο να «ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα συντονισμό» προκειμένου να «βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα» των μέτρων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι υπουργοί μετά τη σύνοδο που συγκλήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη εμφανίστηκε καθησυχαστική κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, επισημαίνοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει σχέδια δράσης και έχουν ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας».

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «έως σήμερα έλλειψη σε φάρμακα», την ώρα που διάφορες χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην περίπτωση που η επιδημία εξαπλωνόταν.

Τονίζοντας ότι το «σχεδόν το 50% των εξοπλισμών προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές) κατασκευάζεται στην Κίνα, η Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε ότι το επίπεδο των αποθεμάτων στην ΕΕ αυτή τη στιγμή αξιολογείται.

Η Επιτροπή είναι «έτοιμη να ξεκινήσει μια διαδικασία για μαζικές αγορές» είπε. «Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με εταιρείες στην ΕΕ για να δούμε εάν μπορούν να παράσχουν επιπλέον» εξοπλισμούς.

Στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων, όπου καταγράφονται γενικές δεσμεύσεις, επισημαίνεται ιδίως η ανάγκη να «τεθούν σε εφαρμογή συγκεκριμένα σχέδια και πόροι προκειμένου να παρασχεθεί η ενδεδειγμένη φροντίδα (…) στα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-2019, όπως και όλα τα επιπλέον μέτρα (που θα επιτρέψουν) να καταγραφούν οι επαφές τους».

Αυτή η αναφορά σε πρόσωπα που έχουν έλθει σε επαφή με έναν ταξιδιώτη που νοσεί ήδη προστέθηκε έπειτα από αίτημα της Γερμανίας, με τη στήριξη της Ρουμανίας.

Αναγνωρίζοντας ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν όλα τα πρόσωπα με τα οποία ένας άνθρωπος που ταξιδεύει από την Κίνα έρχεται σε επαφή, ο Βίλι Μπέρος, ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, εκτιμά ότι πρόκειται για έναν «ικανοποιητικό συμβιβασμό».

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν υπεραμύνθηκε αυτών των μέτρων, κρίνοντας πως «η λήψη της θερμοκρασίας» των επιβατών δεν επαρκεί.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η επιδημία, που έχει περιοριστεί στο επίπεδο μιας περιοχής, θα εξελιχθεί σε μια παγκόσμια πανδημία» υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ ο Τσέχος ομόλογός του Άνταμ Βόιτεχ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, στο μέλλον, στην ελευθερία της κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν.

Η υπάρχουσα κατάσταση δεν το απαιτεί, όμως «εάν η επιδημία επιδεινωθεί, θα λάβουμε νέα μέτρα», περιλαμβανομένου του ενδεχόμενου κλεισίματος των συνόρων, σχολίασε ο Μπέρος.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση των Κρίσεων Γιάνεζ Λεναρτσίτς, που επίσης συμμετείχε στη συνάντηση, υπογράμμισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ευρώπη είναι «ακόμη μικρός». «Ο κίνδυνος είναι μικρός όμως υφίσταται και μπορεί να αυξηθεί, επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτού του είδους το σενάριο» συνέχισε ο ίδιος.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play