Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν χθες Τετάρτη την καταδίκη τους για τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς (άκρα δεξιά), ο οποίος δήλωσε ότι το να αφεθούν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να πεθάνουν από πείνα θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χαμάς που διαρκεί δέκα μήνες, ο Σμότριτς είπε τη Δευτέρα ότι κανένας στον κόσμο δεν θα μας επιτρέψει να επιτρέψουμε να πεθάνουν από πείνα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, αν και αυτό θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι, αναφερόμενος στους απαχθέντες κατά την επιχείρηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νοτιούς τομείς του ισραηλινού εδάφους την 7η Οκτωβρίου.
Αφήνουμε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια διότι δεν έχουμε επιλογή, βρισκόμαστε σε κατάσταση που απαιτεί διεθνή νομιμοποίηση για να πολεμήσουμε αυτούς τους μήνες, πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Σμότριτς προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει σθεναρά τις παραπάνω δηλώσεις, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η δήλωση του υπουργού Σμότριτς, σύμφωνα με την οποία ‘θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό’ το Ισραήλ να ‘προκαλέσει τον θάνατο από πείνα δυο εκατομμυρίων αμάχων’ μέχρι να ‘επιστραφούν οι άμαχοι’, είναι απαράδεκτη, αναφέρεται στο κείμενο.
Αναμένουμε να υπάρξει ξεκάθαρη απομάκρυνση της ισραηλινής κυβέρνησης από τις δηλώσεις του υπουργού Σμότριτς, προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Γαλλία εξέφρασε την κατάπληξή της για αυτές τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του Σμότριτς, μέσω εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κατά διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Η Γαλλία καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να καταδικάσει σθεναρά αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις, ανέφερε ακόμη.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρχουν για τις δηλώσεις του υπουργού Σμότριτς, τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Λάμι μέσω X.
Κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει και να καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές, υπενθυμίζοντας ότι το να αφεθούν άνθρωποι σκόπιμα να πεθάνουν από πείνα constitutes έγκλημα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος έχει φτάσει την 307η ημέρα του, συνεχίζει να είναι καταστροφική, με σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό (2,4 εκατ. κάτοικοι) να έχει αναγκαστεί να εκτοπισθεί και να αντιπαρατήσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.
Στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου σκοτώθηκαν 1.198 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζονται σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 παραμένουν όμηροι στη Γάζα, ενώ 39 πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ισραηλινού στρατού.
Ως αντίποινα, το Ισραήλ δεσμεύθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία είναι στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και στις εκτεταμένες επιχειρήσεις που έχει διεξάγει από τότε τουλάχιστον 39.677 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της περιοχής.