ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία: Αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της άμυνας χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία

ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία: Αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της άμυνας χωρίς επιπτώσεις στην οικονομία

Αναλύουμε τους τρόπους που εξετάζουν η ΕΕ και η Μεγάλη Βρετανία για τη χρηματοδότηση της άμυνας χωρίς να θίξουν τις οικονομίες τους. Στον διεθνή στίβο, οι εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό, οδηγώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία να επανεξετάσουν τις δαπάνες για τις αμυντικές τους δυνάμεις. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την ικανότητα τους να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες χωρίς περικοπές σε άλλους τομείς. Η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρέιτσελ Ριβς, βρίσκεται υπό περιορισμούς από τους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν το ύψος των χρεών του Ηνωμένου Βασιλείου και το ετήσιο έλλειμμα. Με τα φορολογικά έσοδα να είναι χαμηλότερα από τα αναμενόμενα και το κόστος δανεισμού να έχει αυξηθεί, φαίνεται πιθανό ότι η καγκελάριος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές προϋπολογισμού κατά την επόμενη οικονομική της δήλωση στις 26 Μαρτίου. Η Ριβς έχει εκφράσει ανησυχίες ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά σε μη χρηματοδοτούμενες αυξήσεις δαπανών, γεγονός που θα μπορούσε να επαναφέρει την κατάσταση που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική της Λιζ Τρας.

Η Βρετανία εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας εισφοράς άμυνας και ασφάλειας, μια φορολογική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υποστηρίξει την αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς να αυξήσει τους υπάρχοντες φόρους. Επιπλέον, η ΕΕ αναζητά τρόπους προσαρμογής των οικονομικών κανόνων της, ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερος δανεισμός για αμυντικές επενδύσεις, όπως επισημαίνει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η δυνατότητα εισαγωγής αμυντικών ομολόγων εξετάζεται επίσης, με χώρες όπως η Γαλλία και η Εσθονία να προτείνουν αυτή την προσέγγιση, ενόψει των χρηματοδοτικών προκλήσεων που θέτουν οι τρέχουσες διεθνείς καταστάσεις. Η ευρωπαϊκή συνεργασία μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την αναβάθμιση της στρατηγικής ασφάλειας στην ήπειρο, διευκολύνοντας τις χώρες να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play