Έγκυες & COVID-19: Αναγκαίος ο πλήρης εμβολιασμός των εγκύων

Έγκυες & COVID-19: Αναγκαίος ο πλήρης εμβολιασμός των εγκύων

Έγκυες με μέτρια ή σοβαρή συμπτωματολογία μπορεί να έχουν ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου ή πρόωρο τοκετό

Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι έγκυες γυναίκες, διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήματα για την αναμνηστική δόση και επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης ενημερωτικού υλικού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ», που λειτουργούν η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΕΕΟΠΑΑΥ), σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, όπως αναφέρει, η Σοφία Καλανταρίδου, καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Στείρωσης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Σημειώνουμε πως η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης των εγκύων βρίσκεται σε λειτουργία από 1-12-21από τις 10.00 μέχρι τις 18.00 και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 600 κλήσεις. «Από τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων που έχουμε δεχθεί φαίνεται ότι το 51% των εγκύων έχουν εμβολιαστεί πριν την εγκυμοσύνη και ρωτούν για την ενισχυτική δόση, για την οποία οι διεθνείς οργανισμοί έχουν τοποθετηθεί ότι θα πρέπει να γίνει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη mRNA δόση εμβολίου. Παράλληλα, το 12% των εγκύων αναφέρουν ότι εμβολιάστηκαν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ το 37% των εγκύων αναφέρουν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι έγκυες εκφράζουν φόβο και επισημαίνουν την ανάγκη ύπαρξης ενημερωτικού υλικού», αναφέρει η κ. Καλανταρίδου.

Σημειώνει ότι στις 13 Δεκεμβρίου το Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας δυσαρέσκεια προς τη βρετανική κυβέρνηση για την παράλειψη παροχής προτεραιότητας στον εμβολιασμό των εγκύων με την ενισχυτική δόση για τη λοίμωξη COVID-19, παρότι αποτελούν ευπαθή ομάδα.

«Δυστυχώς, ούτε στην Ελλάδα έχει δοθεί η αντίστοιχη προτεραιότητα. Η πλειοψηφία των εγκύων που καλούν στην τηλεφωνική γραμμή ΕΛΠΙΔΑΣ ρωτούν αν θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση και πότε, γεγονός που υποδηλώνει την επιτακτική ανάγκη σωστής ενημέρωσης», τονίζει.

Όπως αναφέρει η κ. Καλανταρίδου, στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά έγκυες να νοσούν σοβαρά. «Γνωρίζουμε ότι οι έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τη λοίμωξη COVID-19 και να διασωληνωθούν, σε σύγκριση με νέες γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας. Αν και περισσότερες από τις μισές έγκυες που θα κολλήσουν COVID-19 θα είναι ασυμπτωματικές ή θα έχουν ήπια συμπτωματολογία, τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι έγκυες με μέτρια ή σοβαρή συμπτωματολογία μπορεί να έχουν ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου ή πρόωρο τοκετό».

Η ίδια συμπληρώνει ότι μετά την καμπάνια ενημέρωσης που οργανώσαν η Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΕΕΟΠΑΑΥ), σε συνεργασία με το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ και την HOPEgenesis, με θέμα «COVID-19, εγκυμοσύνη και εμβόλια», αρκετές έγκυες σπεύδουν να εμβολιαστούν, «όμως τα ραντεβού τους προγραμματίζονται με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που εντείνει την αγωνία τους», αναφέρει η κ. Καλανταρίδου.

Όπως δείχνει μια παγκόσμια έρευνα με ελληνική συμμετοχή από τη Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξε προγνωστικούς παράγοντες για πρόκληση σοβαρής νόσου σε έγκυες που νοσούν με COVID-19, όπως είναι το τρίτο τρίμηνο της κύησης, η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και η ύπαρξη παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, περισσότερο από το 98% των εγκύων με COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία είναι ανεμβολίαστες, ενώ στη Βρετανία, από τον Μάιο 2021 και μετά, το 20% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι έγκυες ανεμβολίαστες ή με μία μόνο δόση εμβολίου. «Με την εμφάνιση και του νέου στελέχους Όμικρον, είναι επιτακτικός ο πλήρης εμβολιασμός των εγκύων πριν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και το έμβρυο που κυοφορούν», σημειώνει η κ. Καλανταρίδου.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στο Καματερό: Τα δύο ανήλικα παιδιά που έχασαν την ζωή τους από φωτιά δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading