Είναι το κόκκινο κρασί όντως πιο υγιεινό από το λευκό;

Είναι το κόκκινο κρασί όντως πιο υγιεινό από το λευκό;

Αναλύσεις για τη σύνδεση κόκκινου και λευκού κρασιού με τον καρκίνο αναδεικνύουν νέα δεδομένα. Το αλκοόλ, και συγκεκριμένα η αιθανόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά, μεταβολίζεται σε ουσίες που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μόνο το 2020, η υπερκατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, δηλαδή το 4,1% του συνόλου των περιπτώσεων.

Παρά την κατηγοριοποίηση των αλκοολούχων ποτών ως καρκινογόνων παραγόντων, η αντίληψη ότι το κόκκινο κρασί είναι η πιο υγιεινή επιλογή εξακολουθεί να επικρατεί. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στα υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μετα-ανάλυση μελετών για να διερευνήσουν την αλήθεια σχετικά με τη σύνδεση του κόκκινου και λευκού κρασιού με τον καρκίνο. Η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Γιουνγκούνγκ Τσο, δήλωσε: «Αναλύσαμε τις περισσότερες διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες που ερευνούσαν τη σχέση κατανάλωσης κρασιού και κινδύνου για καρκίνο».

Η ανάλυση περιλάμβανε 42 παρατηρησιακές μελέτες με περίπου 96.000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού, ανεξάρτητα από τον τύπο του. Παρ’ όλα αυτά, δεν βρέθηκαν σαφείς ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση λευκού κρασιού φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος κατά 22% σε σύγκριση με την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι λόγοι πίσω από αυτή τη σύνδεση δεν είναι ακόμη σαφείς και ενδέχεται να σχετίζονται με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Η ανάλυση επίσης αποκάλυψε ότι η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του συνολικού κινδύνου για καρκίνο ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που το επιβεβαιώνουν.

Συνοψίζοντας, οι ερευνητές αμφισβητούν την γενική αντίληψη ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο υγιεινό από το λευκό, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη σύνδεση του λευκού κρασιού με ειδικές μορφές καρκίνου, ειδικά στις γυναίκες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play