Η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης και της ενσωμάτωσής της στο εθνικό κορμό της χώρας, έγινε με κάθε επισημότητα, στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής με την παρουσία πλήθος κόσμου και σύσσωμων των τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την πρώτη προβολή του επετειακού βίντεο που ετοίμασε η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για την επέτειο των 100 χρόνων, όπου γίνεται ένα σύντομο οδοιπορικό στη Θράκη από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της με αναφορές σε σημαίνουσες προσωπικότητες που κατάγονται από την περιοχή. Στο φινάλε του βίντεο έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επετειακού λογότυπου «1920-2020 Θράκη 100 χρόνια ενσωμάτωσης». Στο μεσαίο μηδενικό του αριθμού 100 είναι σχηματισμένο το γράμμα «Θ» που συμβολίζει τη «Θράκη» και οι γραμμές που συμβολίζουν, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, τη Γαλανόλευκη.
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, τόνισε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Περιφέρεια «ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, στο διαχρονικό και στο νέο, ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και σε αυτό που θέλουμε για το αύριο της περιοχής μας». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει η Περιφέρεια είναι διπλό: από τη μια πλευρά ο σεβασμός στις παραδόσεις και στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής και από την άλλη η εξωστρέφεια, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του εορτασμού των 100 χρόνων, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοχάρης Δαλακούρας, ανέπτυξε το σχεδιασμό και το χαρακτήρα των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τόσο στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Θράκης (Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο) αλλά και στις δυο περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας (Δράμα, Καβάλα).
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι Θρακιώτισσες σολίστ Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μουσικά σχήματα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής καθώς επίσης και μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής με την αστική παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.