Εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα

Εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα

Τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης και να αναβαθμίσουν τις τοπικές αγορές, προσφέροντάς τους μια πιο ισχυρή και ανανεωμένη ταυτότητα εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, πρασίνου και καινοτομίας, τονίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη ΔΕΘ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα – Open Mall» είναι ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που υλοποιείται με πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε δήμους, εμπορικούς συλλόγους και Επιμελητήρια να συνεργαστούν για να αναβαθμίσουν «εμπορικούς δρόμους», σε δίκτυα πεζοδρόμων, ή και σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας, αναδεικνύοντας τις αγορές του κέντρου, ως κέντρα εμπορίου, δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής.

«Τα υπό υλοποίηση έργα των «Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου» είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση τοπικής, λειτουργικής και οικονομικής ανάπτυξης της εμπορικής κοινότητας των περιοχών παρέμβασης, σε αντιστοιχία πάντα με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του κάθε δήμου» ανέφερε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου και πρόσθεσε:

«Οφέλη από τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου θα έχει το σύνολο των καταστημάτων της κάθε περιοχής παρέμβασης, το σύνολο των κατοίκων, των επισκεπτών, καθώς και ο κάθε δήμος, ενώ επιπλέον, διευκολύνεται η προσβασιμότητα των κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή, μειώνεται η όχληση και η ρύπανση, αυξάνεται η ασφάλεια των πεζών και η καλύτερη ροή των οχημάτων, βελτιώνεται η προβολή των επιχειρήσεων και η επαφή τους με τους κατοίκους και επισκέπτες, και η περιοχή αποκτά εικόνα σύγχρονης πόλης με υψηλή ποιότητα ζωής ενώ αυξάνεται η επισκεψιμότητά της».

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, περιλαμβάνει παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης, ανάπλαση πλατειών και περιβάλλοντος χώρου μνημείων, κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων, ή απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων, βελτίωση μικροκλίματος με πάρκα, φυτεύσεις υψηλού πρασίνου και δενδροστοιχιών, ανάδειξη υδάτινων στοιχείων, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης, βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, κάδους για οργανικά απορρίμματα, σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αναβάθμιση και δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο, minibus τελευταίας τεχνολογίας, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, ειδικούς χώρους για αφισοκόλληση/γκράφιτι, κ.ά.

Ήδη έχουν προταθεί και εγκριθεί τέσσερα προγράμματα για Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενους δήμους, ενώ συνολικά εννιά τρέχουν σε επίπεδο νομού, μεταξύ αυτών, των δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Καλαμαριάς, Θέρμης, κ.α. Από το δήμο Θεσσαλονίκης, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί η αγορά Καπάνι και η περιοχή της Ροτόντας (Δημητρίου Γούναρη).

Σε εισήγησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ιδέα των «Open Malls» στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, ήταν η «απάντηση» του παραδοσιακού εμπορικού κόσμου στα μεγάλα Malls, χαρακτηρίζοντας τα, ως μια κίνηση «επιβεβλημένη», η οποία «σηματοδοτούσε και μια εξέλιξη» και έδωσε συγχαρητήρια στους εμπόρους, τους επαγγελματίες και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

«Αλήθεια, υπάρχει πιο ωραίο, ενδιαφέρον και δυναμικό Mall από το… εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης;» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε: «Η απάντηση είναι μία: Φυσικά και δεν υπάρχει, αρκεί να το φροντίζουμε να είναι καθαρό, να έχει εύκολη πρόσβαση και εύκολο παρκινγκ, να έχει ανταγωνιστικές τιμές, να είναι γενικώς ελκυστικό».

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι βασικό ζητούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της «καλής ιδέας» είναι η διαμόρφωση ενός συγκοινωνιακού δικτύου, που θα επιτρέπει τη μετάβαση των πολιτών και επισκεπτών στο κέντρο της πόλης, σημειώνοντας ότι ανάπτυξη malls εκτός του αστικού ιστού, εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός, ότι έδιναν και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών και στάθμευσης των οχημάτων (Parking).

Ο δήμαρχος τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται λειτουργικό ΟΑΣΘ, ή διάδοχο σχήμα, αλλά και μέσο σταθερής τροχιάς, που, συνδυαστικά, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μετακινήσεων από και προς το κέντρο της πόλης. «Χωρίς ένα αξιόπιστο συγκοινωνιακό δίκτυο κάθε κουβέντα και σχέδιο ανάπτυξης είναι δύσκολο να εφαρμοστεί» ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη δεν είναι μονάχα η αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Ζέρβας και συνέχισε, λέγοντας ότι ο επιμελητηριακός θεσμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την κοινωνική ζωή της πόλης και της χώρας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι τα επιμελητήρια είναι ζωντανό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, καθώς έχουν εδραιώσει μια διαρκή συνεργασία με την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς και ότι έχουν κατοχυρώσει έναν ρόλο βασικού συμβούλου της εκάστοτε κυβέρνησης, σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής.

Την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του ΕΕΘ και των συνεργαζόμενων δήμων, αλλά και των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων που συμμετέχουν, η επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξέφρασε στο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εισήγηση της, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε το σημαντικό ρόλο των υποδομών και των συγκοινωνιών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση και να βελτιώνεται η επισκεψιμότητα στις αγορές του κέντρου, αλλά και στις περιφερειακές αγορές.

Την άποψη, ότι μέσα στην κρίση η συζήτηση για τις αγορές του κέντρου και τις τοπικές αγορές είχε ατονήσει, αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον ως την προοπτική και την αναβάθμιση τους, εξέφρασε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Για το σκέλος του προγράμματος και των δράσεων, οι οποίες αφορούν το δήμο Καλαμαριάς μίλησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Εκ μέρους του ΕΕΘ, τα μέλη της διοίκησης του, Θάντος Κουτλουμπάνης και Ρούλης Εδιάρογλου αναφέρθηκαν στην ανάγκη για συντονισμό και επικοινωνία των επί μέρους δράσεων με τρόπο που να αποκαθιστούν μια ενότητα και να εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα προς όφελος, συνολικά, του αστικού ιστού. Αυτό μπορεί να γίνει, τόνισαν, με καλές συγκοινωνίες και συνδέσεις, με παρεμβάσεις σε υποδομές, κ.α. Σημείωσαν, ότι το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδότηση σε δήμους για παρεμβάσεις, αλλά επίσης και χρηματική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να αναδειχθούν καλύτερα και συνολικά οι δυνατότητες των τοπικών αγορών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάβας, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας και ο κοσμήτορας του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

 

 

Φάνης Γρηγοριάδης

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading