Αναλύουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία και τις προκλήσεις που ανακύπτουν για την πολιτική σκηνή. Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν οδηγήσει σε έναν νέο πολιτικό χάρτη που επηρεάζει άμεσα την Ευρώπη. Η ακροδεξιά κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν καταγράψει τις χαμηλότερες επιδόσεις τους.
Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 28,6%, ωστόσο, δεν έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ακολουθεί με 20,8%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπήρξε η μεγάλη ηττημένη, συγκεντρώνοντας μόλις 16,5% των ψήφων, στην χειρότερη επίδοση της ιστορίας του. Η συμμετοχή άγγιξε το 84%, τη μεγαλύτερη από το 1990, δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες.
Ο Φρίντριχ Μέρτς του CDU αναμένεται να είναι ο επόμενος καγκελάριος, όμως η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται δύσκολη. Η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 5% και δεν εισήλθε στη Βουλή, αναγκάζοντας τη Χριστιανική Ένωση να αναζητήσει μόνο έναν κυβερνητικό εταίρο. Αν η Χριστιανική Ένωση επιμείνει να μην συνεργαστεί με την ακροδεξιά AfD, η μόνη επιλογή είναι η συνεργασία με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ο Μέρτς επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνίες με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ. Σε δήλωσή του, ανέφερε τη σημασία της άμεσης συνεργασίας για να διασφαλιστεί η παρουσία της Γερμανίας στην Ευρώπη και η αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών αθροίζει 328 έδρες, υπερβαίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Παρά την προοπτική ενός κυβερνητικού συνασπισμού, οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για τις προκλήσεις που θα προκύψουν, δεδομένου της ισχυρής παρουσίας της Ακροδεξιάς ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr