Εκρηκτική αύξηση τιμών στα ψάρια και θαλασσινά: Ποιες είναι οι συνέπειες στη κατανάλωση;

Εκρηκτική αύξηση τιμών στα ψάρια και θαλασσινά: Ποιες είναι οι συνέπειες στη κατανάλωση;

Αυξημένες τιμές ψαριών και θαλασσινών επηρεάζουν την κατανάλωση στην ΕΕ, με πολλούς καταναλωτές να στρέφονται σε πιο οικονομικά προϊόντα. Αν και τα ψάρια και τα θαλασσινά παραμένουν κρίσιμο κομμάτι της διατροφής στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πολλοί καταναλωτές τα θεωρούν πλέον είδος πολυτελείας, με το 58% να τα καταναλώνει μόλις μία φορά τον μήνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2024 σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει λόγω οικονομικών πιέσεων και της εγγύτητας στη θάλασσα. Ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών στρέφεται σε πιο προσιτά προϊόντα, όπως τα κατεψυγμένα ή οι κονσέρβες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, παρά το γεγονός ότι τα ψάρια και θαλασσινά είναι θεμελιώδη στοιχεία της ευρωπαϊκής διατροφής, η συχνότητα κατανάλωσής τους έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2021. Με μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων να καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, υπάρχει μείωση 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Ο παράγοντας του κόστους αποτελεί την κυριότερη αιτία για τη μειωμένη κατανάλωση, με το 55% των συμμετεχόντων να αναγνωρίζει ότι το οικονομικό βάρος επηρεάζει την επιλογή τους. Εν τω μεταξύ, το 78% έχει παρατηρήσει αύξηση τιμών, ενώ το 54% είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για προϊόντα βιώσιμης προέλευσης.

Οι καταναλωτικές συνήθειες ποικίλλουν σημαντικά ανά κράτος μέλος, με τις παράκτιες χώρες να έχουν τις υψηλότερες εβδομαδιαίες καταναλωτικές συνήθειες, σε αντίθεση με τις χώρες χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Τα άτομα που ζουν κοντά στη θάλασσα είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ψάρια και θαλασσινά, δείχνοντας μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στη γεωγραφική θέση και τη διατροφική προτίμηση.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η πρόσφατη έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση φυκιών, αποκαλύπτοντας ότι, αν και δεν έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά, πολλά άτομα έχουν δοκιμάσει φυτικά προϊόντα, με τη γεύση τους να εκτιμάται θετικά από το 50% των συμμετεχόντων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play