Σημαντική μείωση στα ποσοστά νέων διαγνώσεων καρκίνου, ειδικά στα πρώιμα, δυνητικά ιάσιμα στάδια, και αύξηση του αριθμού των ογκολογικών ασθενών που διακόπτουν τη θεραπεία τους ή δεν συμμετέχουν σε προγραμματισμένους επανελέγχους καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στοιχεία, εντός του 2020, το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για αρνητικές εκβάσεις της υγείας των ασθενών και αύξηση της θνησιμότητας, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).
Προσθέτει ότι πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή έρχονται αντιμέτωποι με ακυρώσεις προγραμματισμένων εξετάσεων, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ή να διακόπτεται η θεραπεία τους. Αντίστοιχα, άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί αλλά αισθάνονται ύποπτα συμπτώματα καρκίνου, αποφεύγουν να επισκεφθούν έναν επαγγελματία υγείας ή δεν θέτουν σε προτεραιότητα τις προληπτικές εξετάσεις ρουτίνας.
H ανησυχητική αυτή διαπίστωση υπήρξε η αφορμή για την υλοποίηση νέας εκστρατείας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου με τίτλο «Οι Συνήθειες Άλλαξαν. Ο Καρκίνος Όχι» όπου προτρέπει τους ασθενείς να συνεχίσουν κανονικά τη θεραπεία τους και να θέτουν σε προτεραιότητα τις προγραμματισμένες εξετάσεις επανελέγχου της πορείας της νόσου.
Παράλληλα, τα μηνύματα της εκστρατείας απευθύνονται και στον γενικό πληθυσμό, παρακινώντας τους πολίτες να μην αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, εφόσον αισθάνονται ανησυχητικά συμπτώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η εκστρατεία επικεντρώνει τα μηνύματά της γύρω από τρεις βασικές ενέργειες: «Μην περιμένεις. Επικοινώνησε με το γιατρό σου. Κάνε τις εξετάσεις σου».
Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, δήλωσε: «Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία με σκοπό να επισημάνουμε στους ανθρώπους με καρκίνο ότι μπορούν -και πρέπει- να έχουν ξανά πρόσβαση στις υπηρεσίες ογκολογικής περίθαλψης που χρειάζονται. Καλούμε τους ασθενείς, αλλά και όσους ανθρώπους αισθάνονται ύποπτα συμπτώματα, ή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στην υγεία τους, να δώσουν και πάλι προτεραιότητα στις εξετάσεις που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους».